my follower

Nasyid Instrumental

25 Mac 2010

Aku ori bukan fotokopi!


Bismillahirrahmanirrahim...
sebenarnya lagu 'aku ori bukan fotokopi' untuk gadis2 di raudhatussakinah...
kalau perasan lagu dibawah ni hadis,dalam PQS ada belajar...
nak senang hafal hadis,nyanyi je lagu ni..

Aku Ori Bukan Fotokopi
Munsyid : Devotees


كُلُّكُمْ رَاعٍ
وَكُلُّكُمْ مَسْؤُولٌ
فَالإِمَامُ رَاعٍ
وَهُوَ مَسْؤُولٌ
وَالرَّجُلُ رَاعٍ عَلَى أَهْلِهِ
وَهُوَ مَسْؤُولٌ
وَالْمَرْأَةُ رَاعِيَةٌ عَلَى بَيْتِ زَوْجِهَا
وَهِيَ مَسْؤُولَةٌ
وَالْعَبْدُ رَاعٍ عَلَى مَالِ سَيِّدِهِ
وَهِيَ مَسْؤُولَةٌ
أَلاَ فَكُلُّكُمْ رَاعٍ
وَكُلُّكُمْ مَسْؤُولٌ


*Terjemahan:
Setiap orang diantara kamu adalah penjaga
Dan setiap orang diantara kamu adalah bertanggungjawab
Maka Imam itu penjaga
Dan dia adalah bertanggungjawab
Lelaki itu penjaga keatas keluarganya
Dan dia adalah bertanggungjawab
Perempuan itu penjaga keatas rumah suaminya
Dan dia adalah bertanggungjawab
Hamba itu penjaga keatas harta tuannya
Dan dia adalah bertanggungjawab
Yang pasti setiap orang diantara kamu adalah penjaga
Dan setiap orang diantara kamu adalah bertanggungjawab


Engkau Ori, bukan fotokopi
Tanyalah hati, sedarkan diri
Rambut berduri, jatuh cicak mati
Naik motor seperti tak ingat mati

Jadilah Ahli Sunnah
Tinggalkan Ahli Punnah dan Ranah

Engkau gila budaya metal
Atau gila penyakit mental
Nak kata siswi, tapi tak sesuai
Nak kata dewi, tak sampai piawai

24 Mac 2010

FaceBook : Photo tagging yg mengundang DOSA!!


Ketika mula-mula saya mendaftar dan menyertai laman rangkaian sosial Facebook, saya tertarik dengan satu fungsi dalam aplikasi ‘Photos‘ yang dikenali sebagai ‘Tagging‘. Mungkin dalam Bahasa Melayu boleh diterjemahkan sebagai ‘penandaan’.

Fungsinya, pengguna Facebook yang muat naik gambar ke dalam album fotonya boleh melakukan ‘tagging‘ iaitu menanda pengguna-pengguna lain yang ada dalam gambar tersebut. Aturannya ringkas, semudah ABC, dan hasilnya gambar-gambar yang ditanda itu secara automatik akan masuk dalam senarai ‘Photos of‘ bagi pengguna lain yang ditanda.

Menariknya fungsi ‘tagging‘ dalam aplikasi ‘Photos‘ ini, ialah semua gambar-gambar yang dilakukan tagging kepada seseorang pengguna akan terkumpul di bahagian ‘Photos‘ di profile nya. Mungkin pengguna tersebut tidak pernah mempunyai atau melihat gambar yang ditagkan itu. Tetapi ‘tagging‘ membantu pengguna mendapatkan dan mengumpulkan gambar-gambarnya yang ada pada orang lain. Itu dari sudut positifnya.

Dari sudut yang lain, tagging adalah satu operasi penyebaran gambar kepada khlayak pengguna Facebook secara berleluasa. Lagi banyak nama-nama yang ditag pada satu-satu gambar, bererti makin ramai pengguna yang dapat melihat gambar tersebut. Contohnya, satu gambar ditagkan kepada 10 pengguna, dan setiap pengguna secara purata mempunyai 200 orang kawan atau ‘friends‘. Bererti sekurang-kurangnya 2000 pengguna dapat menatap gambar tersebut.

Jadi apa masalah dengan penyebaran gambar ini? Masalahnya ialah apabila gambar yang ditagkan kepada ramai pengguna itu mengandungi unsur yang tidak baik. Contohnya, pendedahan aurat atau lain-lain kandungan yang mengaibkan dan menjatuhkan maruah.

Saya sedih melihat sebahagian rakan-rakan pengguna Facebook yang makin terhakis rasa malunya. Tidak segan memuat naikkan gambar-gambar yang mendedahkan aurat lagi mengaibkan. Yang lelaki meletakkan gambarnya tanpa berbaju, memperagakan pusatnya, berseluar pendek, menampakkan pehanya. Yang perempuan meletakkan gambar sekumpulan anak dara waktu di asrama wanita dengan masing-masing berpakaian tidur mendedahkan rambut dan aurat lain.

Kemudian, gambar-gambar mengaibkan ini disebarkan pula dengan cara tagging kepada pengguna lain seberapa ramai yang boleh. Sekurang-kurangnya dia telah melakukan dua kesalahan.

Pertama: Memuat naikkan gambar yang mendedahkan aurat, dan memberi peluang kepada pengguna lain dari kalangan rakan-rakannya menatap gambar-gambarnya yang mendedahkan aurat. Hukumnya, rata-rata ahli fatwa berautoriti pada zaman kini berpendapat memperlihatkan gambar mendedahkan aurat kepada orang lain adalah haram. Ia termasuk dosa bantu-membantu dalam perkara maksiat.

Kedua: Menyebarkan gambar tersebut kepada rakan-rakan pengguna lain melalui fungsi ‘tagging‘, mendedahkan lagi gambar tersebut kepada khalayak pengguna yang lebih ramai. Dosanya lebih besar, kerana dia menjadi penyebab kepada berleluasanya satu maksiat kepada Allah. Kaedah dalam agama menyatakan orang yang menunjukkan kepada satu kejahatan, akan dibebankan dengan dosa tersebut dan dosa orang yang melakukannya.

Amat malang orang yang dibebankan dengan dosa yang banyak lagi berterusan, disebabkan oleh perbuatannya menyebarkan gambar yang demikian.

Saya menyeru kepada semua rakan-rakan pengguna Facebook, jika ada gambar-gambar yang dimuat naikkan mengandungi unsur yang mendedahkan aurat dan mengaibkan, wajarlah ia dipadam. Jangan memandang perkara ini satu isu remeh. Kerana resam orang beriman, melihat satu dosa umpama gunung yang hampir menghempapnya. Sebaliknya resam orang kafir, melihat satu dosa umpama lalat yang hinggap di batang hidungnya.

*dicopy paste dari blog seseorang...

23 Mac 2010

Link blog, dapat pahala?


Bismillahirrahmanirrahim...

'link' facebook samalah ertinya 'link' blog...

Dan yang masih menjadi persoalan bagi saya dalam hal alam maya ni....mungkin tak berapa berkait sangat dengan tajuk,tapi masih ada kena mengena...

saya selalu perhatikan walaupun blog dakwah, tapi letak gambar orang yang tidak menutup aurat dalam blog tu,tak kesah la atlet ke ape. setiap orang yang singgah ke blog tu akan lihat gambar x menutup aurat kat blog dia. Kiranya empunya blog ni mendedahkan kepada pembaca blog dia kepada maksiat.

bayangkan gambar tu dicopy paste dari bloggers lain,kemudian dipostkan kan blog mereka..then,gambar tersebut disaksikan pula oleh reader blog mereka. dah berapa pasang mata dah lihat gambar tu...
sumber dosa tu dari mana kalau bukan dari blogger yang pertama td...

Ingat lagi tak kisah pembunuhan Habil? kes pembunuhan yang pertama dalam sejarah manusia.Manakala Qabil pula menjadi pembunuh pertama dalam sejarah manusia. Selagi mana pembunuhan berlaku di bumi Allah ni, Qabil berterusan dapat dosanya.

*dibaca dari iluvislam,insyallah kalau terjumpa artikel ini lagi,saya post.

sekadar renungan..

14 Mac 2010

answering you~

Bismillahirrahmanirrahim...
saya nak buktikan pada dia,saya masih mengambil berat lagi mengenai dia...
dia masih lagi di hati saya.That's why now i'm answering you...

1) Adakah anda rasa HOT ?

takdela...biase je...

2) Upload wallpaper pc/laptop yg anda guna sekarang ?
lain kali je la..saya sangat berpuas hati dengan wallpaper skrg..

3) Cerita pasal gambar .
suka buat peace..tapi org kata takleh buat sebab menyerupai org yahudi(kalau tak silap)

4) Bila kali terakhir anda makan pizza ?
pizza hut boikot....org makan roti pizza kat koop je.Ayuh kayakan koperasi sekolah!(nnt korg jugak dapat komisen)

5) Lagu terakhir anda dengar ?
Ghuraba'

6) Apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ini ?
deleting mail yg tak berkenaan...

7) Selain nama sendiri , anda dipanggil dengan nama apa ?
kak ngah...-adik2 je

8) Tag lagi 8 orang .
tag ni bukan paksaan...terpulang la nak buat atau tak...
1.Izzah Atika
2.Farah Sakinah
3.Kak Madhiah
4.Afifah Shabri
5.Anis Husna
6.Fateeha
7.Amanina Amran
8.kak Nurul Huda

9) Siapakah org no. 1 kepada anda ?
kawan rapat dari sek. rendah...my twins..

10) Katakan sesuatu mengenai orang no. 5
tak ramai org macam dia...cara dia berfikir sangat berbeza...out of the box...

11) No. 3 ada hubungan dengan siapa ?
idk...privacy is the best policy

12) Bagaimana pula dengan no. 4 ?
bestfriend juga since primary...one word- "genius"

13) Pesanan buat orang no. 6 ?
saya suka kawan dengan kamu walaupun kat sekolah jarang tegur sangat...maklumla masing2 sibuk..

14) Kata-kata cinta buat org no. 2 ?
apa-apa pun yang mereka tafsirkan mengenai cinta,itu hanya kulit sahaja...cinta yang sebenar tidak tergambar hanya dengan kata-kata...saya tak tahu bagaimana nak nyatakn betapa saya cinta kat kamu krn ALLAH..^_^

15) Adakah org no. 7 dan no. 8 mempunyai persamaan ?
mereka jauh di mata saya...may Allah bless them always...

16) Berikan 5 perkara yg anda tau mengenai orang yang men-tag anda
Kita dipisahkan oleh jarak dan masa yang membuatkan kita terasa JAUH..ye jauh...
-dia takkan tersenyum ketika dia dalam masalah...
-jiwang,other word romantic...
-my soulmate...di mata je jauh,di hati TIDAK!
-birthday dia tak lama lagi..
-usrah saya..

17) persamaan antara kambing dan lembu ?
haiwan kurban...boleh buat kari...rendang pun boleh...

18) Perasaan anda buat tag nie ?
saya sangat terharu. saya fikir kamu tak ingat kat saya lagi. Saya selalu risau saya takde di sisi kamu di saat kamu memerlukan saya,alhamdulillah kita sama usrah,at least saya berpeluang jumpa kamu...

buat kamu,FITRAH ILYANA ABD HALIP...rasa macam baru semalam kita bersama...

JAUH
MIRWANA

Sepi jiwaku sepi kerna kau tiada di sisi
Sunyi hatiku sunyi tanpa kehadiranmu kasih

Doaku semoga dirimu bahagia

Aku yang kini jauh
Damba keampunanmu
Khilaf antara kita
Kan terlerai akhirnya

Bersama kasih kita dan cinta

Moga berbahagia meniti harimu yang indah
Setia kunanti tiba saatnya kitakan bersua

Doaku semoga dirimu sejahtera

Aku yang kini jauh
Damba keampunanmu
Khilaf antara kita
Kan terlerai akhirnya

Jauh kita terpisah dibatasi jarak dan masa
Dirimu tak pernah kulupa
Terus kunanti setia
Saat Indah kita bersama

Bersama kasih kita dan Cinta

Takut riak,lebih baik buat atau tak??

Bismillahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah internet sihat juga akhirnya...


Berkenaan tajuk di atas....
Hmm,katakanlah kita berada dalam situasi ni,

"kita nak sedekah duit kat masjid...tapi waktu tu masih ramai orang lagi dalam masjid. nanti kalau aku sedekah mesti terdetik di hati perasaan riak..kalau macam tu kiranya aku tak ikhlas la nak bersedekah...sedekah aku pun sia-sia je....lebih baik tak payah...lain kali je la aku sedekah...time org tak ramai dalam masjid..."

ok, kita sedekah sekarang kerana ALLAH ataupun kerana MANUSIA?
kalau kita sedekah kerana manusia, kerana takut dilihat manusia....itu dikira syirik kecil...
Kalau dalam situasi begini, teruskan saja dengan niat kita....

Oh ye,berkata mengenai NIAT...

Daripada Abu Hurairah r.a. bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: "Allah berfirman, 'Jika hamba-Ku berniat melakukan keburukan, jangan kalian(para malaikat) catat kesalahannya hingga ia melakukannya. Jika ia telah melakukannya, tulislah dengan semisalnya. Jika ia meninggalkannya kerana-Ku,tulislah untuknya satu kebaikan. Jika ia berniat melakukannya, tulislah untuknya satu kebaikan. Jika telah melakukannya, tulislah untuknya(ganjaran) sepuluh kali ganda hingga 700 kali ganda"

(riwayat al-Bukhai no.6126 dan Muslim no.131)

Sekalipun ternampak 'kotak derma' ,berniat nak derma tapi tak derma lagi pun dapat pahala...

Insyallah,apa yang kita perlu lakukan baca "A'uzubillahiminassyaitonirrajim" sebelum atau ketika bersedekah (ataupun apa sahaja ibadah) supaya syaitan tu tak sempat nak bisikkan mantera ajaib dia...

Akhir kalam...
peringatan buat diri dan semua,
SELAMAT BERAMAL....




08 Mac 2010

SARARISA GIVEAWAY 2010

Bismillahirrahmanirrahim...
buat kali keduanya saya menyertai giveaway...
kali ni hadiah lebih menarik seperti yang boleh dilihat di pic di ats ni,
antaranya:

~ 60++ fancy button
~ 1 set love sticker
~ 3 set wooden heart shape
~ 20pc satin flower
~ alphabet confetti
~ love confetti
~ flower shape sequin
~ 2 pc butterfly memo clip
~ 15pc assorted eva foam applique
~ lace border flower
~ 2pc love cross stitch
~ 1 pc love applique
~ DAN JUGA HADIAH MISTERI MENANTI......jeng x3

syarat-syarat pun senang,boleh tengok sararisa blog...
ok,kalau nak join giveaway ni kena cepat sebab tarikh tutup dia 11 mac ni...
cepat!!

hope to be the luckiest one...Aameen....
kalau memang rezeki kita menang jugak kan??^_^

that's all for now...
*homework +math x siap lg ni...

07 Mac 2010

L.E.B.A.H



Bismillahirrahmanirrahim...
Alhamdulillah,setelah berfikir berhari-harian akhirnya saya diberi kekuatan untuk meluahkan sesuatu pada seseorang.(belum lagi...insyallah)

Teringat kata Imam Al-Ghazali:-(lebih kurang begini maksudnya)

Sekiranya kita terlihat ada lebah hinggap pada tubuh sahabat kita. Adakah patut kita biarkan sahaja?atau kita menegurnya. Kalau kita tidak tegur,barangkali lebah itu memberi mudarat kepada sahabat kita.

Maksudnya di sini:
Katakanlah sahabat kita ada melukakan hati kita(mungkin dia tak sedar). Adakah patut kita mendiamkan diri demi menjaga hatinya?ataupun kita bersemuka dengannya dan cerita apa yang kita tak puas hati dengannya. Kalau kita tak tegur, siapa tahu pada masa akan datang dia akan mengulangi perkara yang sama pada orang lain. Kalau macam tu, kita telah mendedahkan dia kepada kemudharatan yang lebih besar. Tergamakkah kita buat sahabat kita begitu?

Kalau kita menegur, janganlah over ibarat memulangkan paku buah keras padanya. Kita menegur demi kebaikan dia.

Duhai sahabat,
ukhwah yang terbina kerana Allah,
takkan mudah goyah disebabkan dugaan kehidupan,
Insyallah segalanya pasti ada penyelesaian,
Cukuplah Allah segalanya buatku...
Uhibbukilallah....

*jadilah ibarat pohon. Sekalipun dibaling dengan batu tetapi tetap menghasilkan buah.

kemenangan setelah kegagalan


Bismillahirrahmanirrahim....
First of all,setinggi-tinggi kesyukuran kepada Allah,Al-Khalik yang memberi kita nikmat kemenangan setelah bertahun-tahun kegagalan. Bersyukur juga kerana sempat merasai nikmat hari sukan yang paling best kat sekolah shams. Tak pernah merasai kegembiraan seperti ini. Kasihan Along komplen sebab waktu dia dahulu tak semeriah ni. Sedikit sebanyak suasana hari sukan di shams hari ni dapat menyaingi suasana hari sukan kat sekolah SRI dulu. Rindunya....

Kemenangan yang tak disangka-sangka apabila rumah biru muslimin mendapat markah tertinggi. Pada mulanya agak kecewa dan patah hati untuk letak harapan yang terlalu tinggi untuk rumah biru. Perbarisan tak menang. Hias khemah pun tak menang. Padahal usaha-usaha yang semua ahli rumah biru terutamanya batch form5
(Abidah,Aiman,Saddiq,Mahadi,Intan,Hazirah,Sakinah,Hasyimah, kak mun dan ramai lagi...)
rasa macam tak patut di balas dengan kekalahan. Tahniah buat semua.

Oh ye,orang kata maskot Doraemon tu bawa tuah. Sejauh mana kebenarannya tak tahulah.
*tiba-tiba teringat kata-kata si pemakai maskot Doraemon tu selepas kemenangan,"kak..kitorang bakar je doraemon ni.."Aisy,dia tak tahu betapa susahnya buat bende tuh..(walaupun saya tolong cket2 je...)

tadaa...inilah hasilnya......


atlet rumah biru tak ramai.kesian, orang yg sama je lari.


**sedihnya tak dapat pergi Muslimah Stage.Sudahla ini tahun terakhir saya kat sini.huhu..

PENANTIAN RUMAH BIRU BERAKHIR JUGA. KAMI MENANG BERGAYA. SYABAS SEMUA.
ahli rumah biru sila comment^_^