my follower

Nasyid Instrumental

23 Mac 2017

Musim Walimah

Bismillahirrahmanirrahim.


Tahniah atas masjid cinta yang terbina *tumpang bahagia*

Assalamualaikum.

Kelas sirah malam itu baru sahaja berakhir. Jam dikerlingnya, sudah jam 10.30 malam. Biasa waktu ini jika usai kelas tak terus pulang, panggilan telefon dari Umi pasti dia terima.

Buku Sirah Raheeq Makhtum pada muka surat 338 diletakkan penanda plastik. Tadi Ustaz Maulana Abdullah menyambung subtopik minggu lalu,berkenaan Perang Bani Nadir. Perkara yang ia amat cintakan dalam pengajian Sirah ialah terasa begitu dekat perjuangan Rasulullah itu dengan dirinya. Memuhasabah perjalanan hidup dirinya dengan perjalanan hidup kekasih Allah.

"Allah, kecilnya perjuangan aku. Tak terbanding langsung dengan perjuangan Rasulullah"

Highlighternya dikemaskan dalam pensel case. Perempuan separuh abad dikiri kanannya disantunnya. Salam dihulur, pemanis budi.

"Makcik, saya balik dulu ya"

"Eh dah nak balik dah? Moreh lah dulu...."

"Lambat sangat dah sebenarnya makcik, masih anak dara ni umi ayah risau bila balik sorang.."

"Lah yeke, Hati-hati ya..."

Dia mahu berangkat pulang. Mobile data dibukanya sebentar bimbang ada pesanan dari uminya. Pesanan aplikasi Whatsapp berdesup masuk. Salah satunya dari group whatsapp zaman belajar di universitinya. Dibuka dan dibacanya sepintas lalu. Gambar pasangan pengantin berbusana putih terpapar.

"Tahniah Muhammad dan Zaujah. Barakallahulakum wa barik 'alaikuma wa jama'a bainakuma fil khair."

Dan bersamanya lebih kurang 40 ucapan yang sama di copy paste oleh sahabat-sahabat yang lain. Agak dah. Kalau rancak dalam group sama ada orang announce walimah atau betul-betul dah walimah.

Hailah. Musim walimah dah rupanya.

Dia bergegas meninggalkan kelas pengajian. Enjin kereta dihidupkan perlahan. Radio dikuatkan volumenya.

"Isteri cerdik yang solehah, penyejuk mata
Penawar hati penajam fikiran
Di rumah dia isteri, di jalanan kawan 
Di waktu kita buntu, dia penunjuk jalan"

T_T

****

Ceconteng
I just want to escape. A while. Escape anything related with marriage. Until the time I am ready to face all these thing.

When you're ready? 

When I'm totally healed and begin to trust people.
Image result for islamic tumblr Allah deserve with you

Taqabbalahuminnawaminkum. May time heals the wound~