my follower

Nasyid Instrumental

29 Disember 2009

Kolotnya jika tiada handphone???





Bismillahirrahmanirrahim... Apabila membaca tajuk diatas, agaknya apa yang sedang kamu fikirkan??
hakikatnya itu bukanlah suatu kenyataan tapi persoalan yang sebenarnya sudah lama saya fikirkan...tentang kebaikan serta keburukannya...


Pernah saya bertanya pada sahabat saya yang tidak mempunyai hp lagi,sedangkan hp sekarang merupakan satu keperluan, dan katanya sebab dia nak jaga pergaulan antara bukan muhrim. Saya tanya lagi "kenapa?", dia kata sebab dengan adanya hanphone memudahkan lagi perhubungan antara muslimin dan muslimat...
*jawapannya agak logik juga apabila melihat berita di dada-dada akhbar, serta membaca sendiri pengakuan gadis-gadis di raudhatus sakinah dalam buku Ku Temui Jalan Pulang yang sebahagiannya ditipu oleh lelaki-lelaki melalui sms sahaja...


Pada pendapat saya pula mempunyai handphone ini ibarat mempunyai cinta...Bergantung pada siapa pemiliknya...Sekiranya cinta itu di'jaga' sebaik mungkin,dengan batas-batas pergaulan dalam islam, insyallah cintanya itu takkan berakhir dengan kesengsaraan dan melarat hingga bunuh diri dan sbagainya...tapi kalau cinta itu dipunyai oleh hati yang 'tidak okey', kemungkinan boleh menjurus kepada dosa dan kemaksiatan. malah,terhasil pula frasa-frasa yang menyalahkan cinta,cinta itu buta, cinta melemahkan semangat, cinta penghapus erti kemanusiaan...dan macam-macam lagi

Sama halnya yang terjadi pada handphone,sekiranya dipunyai oleh hati yang salah, kegunaan handphone akan bertukar sebagai medium fitnah-fitnah,carut-mencarut, penghubung ikatan cinta tak halal,malah sebagai tempat melempiaskan nafsu (video mahupun java game pornografi)....oleh yang demikian,janganlah kita salahkan handphone sekiranya kita,rakan kita mahupun ahli keluarga kita sendiri salah guna benda tersebut...handphone hanyalah alat. Terpulang pada kita nak guna cara macam mana,untuk kebaikan atau sebaliknya...

Pengalaman semalam merupakan pengajaran buat kita,oleh itu izinkan aku sahabat, menyalin semula fitnah-fitnah yang dilemparkan padamu, aku yakin engkau tidak begitu...semoga menjadi iktibar pada yang lain.Setiap yang Allah ciptakan pasti ada hikmahnya, engkau diuji dengan wajah yang indah tapi tidak bererti engkau mudah dipermainkan...

ko igt ak kish ke stkt karo cm2 blmbk la dh la x sci..

sje nk lyn...bdn die..bro brg die kcik ar..

ko amik la sisa ak 2 xsdp pn...dh rabk dh..aah..aah..aah

*untuk pengetahuan,fitnah ini di sms kepada boyfriend kepada rakan saya dan difrwardkn...

Bayangkan fitnah ini dilemparkan pada sahabat kamu sendiri. adakah kamu juga mampu berdiam diri???

Apa kaitan 'kolot' dengan entri saya kali ni??seperti yang kita ketahui handphone(internet pun...) merupakan ujian terbesar zaman remaja sekarang ni...jadi,bagi sesiapa yang masih belum mempunyai handphone,coretan saya sekadar menggambarkan sedikit keburukan pemilik handphone(bukan semua)....anda bukanlah seorang yang kolot sekiranya tidak mempunyai handphone buat masa sekarang,anda mempunyai alasan yang kukuh.jadi,fikir semasak-masaknya....kalau rasa anda belum cukup bersedia, lebih baik jangan...


Pesanan buat semua, 'jaga'lah nombor handphone anda sebaik mungkin..tak kirala maxis,celcome atau digi...jangan biarkan nmbor anda jatuh pada orang yang salah kerana kemungkinan anda juga akan menghadapi nasib yang sama...malah,lebih teruk lagi...nauzubillah...

Akhir kalam,jangan disalahkan tanah itu gersang sekiranya kita sendiri tidak membajanya....

27 Disember 2009

MAKES CAMP

Bismillahirrahmanirrahim....
Rasanya dah lama sungguh blog ini tak ditulis oleh diri saya sendiri,kebanyakannya copy paste je...entahla,minat untuk menulis tu makin lama makin luntur. Terus terang saya katakan saya dihantui perasaan takut untuk menulis, rasa macam satu dunia membaca apa yang ingin saya luahkan dan kemungkinan kehidupan saya bukanlah lagi menjadi satu privasi. Lebih-lebih lagi sekarang ni,isu semasa,politik etc tak boleh sebarangan cakap,silap-silap boleh kena saman.
Dan saya takut blog penyebab saya lalai menunaikan tanggungjawab saya,insyallah setakat ni tidaklah.Fokus utama,SPM insyallah saya akan cuba sedaya mungkin.

Dalam beberapa hari,alhamdulillah saya temui kembali kekuatan saya,walaupun tidak sekuat mereka, bijak melakar kata-kata semangat dan berdakwah di blog-blog mereka. Sebelum ni,saya lebih suka membaca blog orang lain atau dalam erti kata lain menerima sesuatu daripada memberi sesuatu.Pada saya,mereka dah pun sampaikan apa yang ingin dan akan saya sampaikan,so kenapa mesti saya mengulang-ulang perkara yang sama.lagi senang saya copy paste.

Tapi sebenarnya tugas dakwah semua orang berperanan,macam air terjun di Gunung Datuk juga,kalau hanya setitis air sahaja yang menitis ke batu,takkan terhasil lekuknya. tapi kalau kita sama-sama berdakwah,insyallah akan terhasil satu perubahan walaupun dakwah yang berulang-ulang kali.

Dan mengenai MAKES CAMP, apa yang saya boleh saya katakan mengenainya dalam 5 ayat?



1. best sangat,haha padan muka korang tak rasa bagaimana keadaannya berada pada ketinggian 2900 kaki...

2.makanan yang sedap-sedap belaka macam makan kat hotel tu sebab kami semua bersemangat daki gunung,kan Farah??^_^

3.hmm,fasilitator...semua ceria + happening + qanaah(menerima keadaan seadanya),so korang yang belum lagi pergi dan belum lagi jumpa fasilitator ALTIS, jangan JUDGE mereka sesuka hati....(saya tak cakap saja-saja,i really mean it)

4.hidup ini untuk memberi dan cinta itu pengorbanan(like my post be4) ..dan MATI itu motivasi untuk hidup...

*Well actually,saya banyak temui jawapan bagi persoalan-persoalan saya sebelum ni. Saya gembira,gelak-gelak tapi pada masa yang sama saya rasa kosong,seperti sesuatu telah hilang dalam diri saya.Tandanya saya tak bahagia,sebabnya saya kurang memberi. Bila memberi pada seseorang,kita akan buat dia gembira. bahagia apabila membahagiakan,betul kan?

cinta itu pengorbanan,jangan mengaku cinta sekiranya kita tidak sedia untuk berkorban...cinta itu kesusahan then baru datang kemanisan...

mati motivasi hidup---betulkan apa yg nora danish cakap(citer Puteri dulu...) hidup hanya sekali,so kita enjoyyy!!!!!! sebenarnya kita hidup selamanya,dalam 5 peringkat hidup. Dan dunia ni ibarat sang musafir di padang pasir yang berhenti berteduh di pohon kurma,cuma seketika... perjalanan pun belum betul-betul bermula,tapi di peringkat dunia inilah kita diuji yang kadang-kadang rasa macam nak putus asa saja,seperti mula-mula mendaki gunung datuk. Belum lagi 10 minit pendakian,rasa macam nak turun balik,botol air dah tinggal setengah dah padahal perjalanan masih berbaki 2 jam lagi,hutan dia pulak faham-fahamla bukan ada tar pun...
waktu tu la kena positif,kalau orang lain boleh,kenapa tidak aku??

5. rugi korang tak pergi...terasa rindu nak nyanyi lagi lagu Gemuruh-lagu tema kami


tujuan saya menulis post ni bukanlah untuk memprovoke korang,jauh sekali memadankan muka korang.tapi hakikatnya pengalaman yang mematangkan,menyedarkan,merubah pendirian korang takkan datang semudah yang korang inginkan. kalau nak kata mahal,duit tu banyak sangat dalam dunia ni cuma usaha mendapatkannya sahaja yang berbeza tapi pengalaman yang sebegini mungkin hadir sekali dalam hidup sahaja.so,renung-renungkan...

*gambar??insyallah lain kali....saya pasti farah dan farid dah pun post pasal ni...^_^




15 Disember 2009

Bingkisan Kasih Buat Para Penulis Blog


Assalamualaikumm..
Peringatan ini dicopy dari laman web iluvislam
Memandangkan ana sendiri penulis blog,peringatan ini untuk ana sendiri juga...
pastikan anda baca sampai habis...

Senario dunia IT hari ini menunjukkan bahawa hampir semua individu masa kini yang mempunyai connection internet memiliki sebuah blog sama ada menggunakan platform wordpress ataupun blogger.


Setiap hari akan ada blog baru yang dicipta sama ada untuk tujuan menjana pendapatan online, berdakwah mahupun coretan peribadi.


Saya amat terkejut dengan statistik dari blogger yang menunjukkan dalam ruang masa hanya sekitar 10 minit sahaja lebih 8 ribu individu mengupdate blog mereka. Keghairahan mengupdate blog ini berlaku kepada individu di seluruh dunia. Untuk lebih meyakinkan anda cuba lihat kepada statistiknya di=>SINI


Adalah suatu perkembangan yang sangat baik apabila makin ramai individu yang memiliki blog sendiri kerana dengan blog yang ada kita dapat mencurahkan idea dan pemikiran kedalam blog supaya ia bukan sahaja dapat dibaca bahkan memberi manfaat kepada orang lain. Akan tetapi apa yang saya kesalkan apabila ada segelintir dalam kalangan penulis blog yang menulis sesuatu yang tidak sepatutnya di tulis dan melampau-lampau dalam memaparkan gambar-gambar yang tidak sepatutnya ditayangkan kepada khalayak umum.


Perlu diingat bahawa apa-apa sahaja yang kita tulis dalam blog ia menjadi bahan bacaan umum seluruh dunia dan sekiranya tulisan itu mengandungi kebaikan kita akan diberikan ganjaran pahala oleh Allah sebaliknya jika tulisan itu mengandungi unsur-unsur yang melaghakan para pembaca sanggupkah kita mendapat dosa secara free apabila tulisan kita itu dibaca oleh orang ramai? Akibatnya akaun dosa kita akan berterusan dipenuhi oleh dosa selagi kita tidak delete posting yang telah kita publish. Selagi anda tidak delete atau edit posting tersebut dan bertaubat kepada Allah Taala selagi itulah Allah tidak akan delete dosa tersebut dari akaun dosa kita.

Apabila Matinya Seorang Penulis Blog


Pernahkah anda terfikir jika sekiranya anda menulis sesuatu yang melaghakan atau melalaikan di dalam blog kemudian selepas itu anda meninggal dunia sebelum sempat anda delete posting tersebut apa yang akan anda dapat? Sanggupkah anda mendapat dosa berterusan walaupun selepas mati akibat posting tersebut? Selagi mana ada orang membacanya selagi itulah anda akan mendapat dosa kerana hanya pemilik akaun sahaja yang boleh mendelete blognya sendiri. Nasihat saya selaku seorang blogger fikirlah dengan iman sebelum melakukan posting di dalam blog kerana akibatnya nanti akan menyusahkan kita kelak di akhirat.


Alangkah beruntungnya orang yang menggunakan blog untuk tujuan dakwah dan penyebaran ilmu kerana walaupun setelah mati dia masih lagi mendapat ganjaran pahala selagi mana tulisannya di baca oleh masyarakat sebagaimana sabda Nabi s.a.w :

Maksudnya : Apabila mati seseorang anak adam, maka terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara: Iaitu sedekah yang berterusan pahalanya, ilmu yang dimanfaatkan dan anak soleh yang mendoakan untuknya ”.

Berdasarkan hadis ini kita selaku penulis blog mampu untuk mendapatkan pahala berterusan selepas mati dengan meninggalkan khazanah ilmu yang baik.
“Fikir dahulu sebelum posting anda mampu mengubahnya”.

11 Disember 2009

Kem Survivor Muslimah (KASEH)


KEM SURVIVOR MUSLIMAH (KASEH)

Yuran :- PERCUMA!!!!

Tarikh :- 29-31 disember
*maaf ye kawan-kawan syifa',dalam sms tu tarikh dia 13-15 dis,sebenarnya dia ada dua tarikh...sape2 yang berminat cepat2 contact number tu...tempat terhad kot..

Anjuran :-
Sekretariat mahasiswa/wi Timur Tengah

Aturcara Program:
Pendaftaran : 3.00-4.00 petang
Majlis Penutup : 12.00 tengahari

Aktiviti menarik:
Muslimah Cergas
Ice Breaking
Muslimah Survivor
Menghargai diri melalui asma al-Husna

Jika berminat,sila hubungi:
UST REHA---->012-6734893
CIK MAJDIAH------>013-9988867




09 Disember 2009

cinta itu pengorbanan

Assalamualaikum w.b.t...
mungkin kali ni saya cerita sesuatu yang ada kaitan dengan orang lain...mana mana post pun ada jugak kaitan ngn org lain kan??ni kejadian sebenar...tak percaya boleh tanya watak-watak dalam cerita ni...^_^...cerita ni meninggalkan kesan yang mendalam pada saya,oleh itu ingin sekali saya kongsikan..tapi kalau korang baca,tak feel ape ape tu...wallahua'lam..

Semalam,ketika itu makan malam di rumah mak long...yang ada pun saya,nenek, mak ngah,uzhma,nadhrah dan sepupu saya yang lain. Sekejap tu dalam 5 minit lepas tu bunyi kereta parking depan umah mak long. Oh,atok la tu...waktu atok masuk rumah tu,kitorang ajak la atok makan skali,"tok, makan tok", dah memang jadi budaya pun dalam keluarga kitorang. Kitorang ni pulak ajak atok makan tapi seat dah takde lagi...aisy,apela..pastu kejap tu nenek bangun dari kerusi, n suruh atok ambil tempat duduk dia. Kitorang ni semua mula rasa serba salah =(...
"eh nek,xpe xpe",masing-masing la offer kerusi untuk atok...tapi nenek pulak tak bagi,tak payah...kitorang ni pulak dah membisu tengok nenek bangun ambil kerusi lain n letak kat side meja makan tu..serba salah la...kitorang yang muda belia la patut buat macam tu kan...tiba-tiba dengan tak semena-semenanya Uzhma memecah kebisuan suasana dengan selambanya berkata "cinta itu pengorbanan...."

tibe-tibe lak rasa waktu tu macam....haa~*sigh*,inilah cinta...indahnya... pengorbanan nenek hingga ke hujung usia...

*********************************************
Ketika dalam kereta, saya cerita balik kat umi peristiwa semalam tu...

waktu balik rumah...saya peluk-peluk la chuwad..rindu yang teramat sangat,maklum la sudah empat hari tidak bertemu...then,entah bila masa ntah si chuwad ni buat projek,ada lak u***ne dia atas plastik...nasib baik atas plastik...saya pulak dah pening kepala dah takkan aku yg kene kemaskn ...yang sayang dan peluk-peluk dia bukan aku seorang je...satu rumah cayang dia...umi pun kenakan saya balik dengan menggunakn semula frasa td tu, cinta itu pengorbanan..hah, sudah...terkena balik kat batang hidung sendiri.nasib saya la kena kemas..tapi takpe...demi cinta, aku sanggup...

kalau dulu,ada yang buat hal..saya dah awal-awal cabut...walaupun tu kucing saya sendiri...dan kalau terpaksa juga buat,sampai menitis air mata dibuatnya...tapi sekarang..alhamdulillah...tak sanggup lagi dah tengok lepas sekor sekor kaum kerabat dia hilang @ mati...

p/s-chuwad tu kucing yer...insyallah saya akan postkan entry khas mengenai cinta hati saya ni...tapi lain kali je...

Allah itu Maha Penyayang,Allah takkan tarik sesuatu nikmat tu kecuali dengan menggantikannya dengan sesuatu yang lebih baik...jika sebelum ni saya pernah dan selalu menangisi pemergian Milo,sekarang Allah menggantikannya dengan seekor kucing yang lebih baik...Alhamdulillah

oleh itu,hargailah ia selagi masih ada di sisi..

05 Disember 2009

LAILA & MAJNUN : Keagungan Cinta Abadi


Bismillahirrahmanirrahim...
Rasanya semua orang pun tahu cerita pasal Laila dan Majnun ni kan. Satu kisah cinta yang agak famous. Sejak dari kecik lagi saya dah dengar cerita pasal diorang. Tapi masa tu saya tak adalah berminat sangat nak ambik tahu, malah filem Laila Majnun pun saya tak pernah tengok. Yang saya tahu kisah ni pasal Majnun yang jadi gila sebab cinta dia pada Laila tak kesampaian.

But then, saya ternampak buku ni kat kedai buku dan terus terdetik kat hati nak beli . Mula-mula saya ingatkan cerita Laila dan Majnun ni cuma cerita rekaan je, sama macam cerita-cerita dongeng yang lain. Tapi rupa-rupanya Si Majnun (atau nama sebenarnya Qays bin Al Mulawwah )ni memang wujud. Dia hidup masa zaman Daulah Umayyah dan meninggal dunia sekitar tahun 65 atau 68 Hijrah. Dan rupa-rupanya si Qays ni pun bukan sebarangan orang. Ayah dia merupakan pemimpin kabilah bani Amir yang bernama Syed Omri. Ayah dia ni tersangatlah kaya dan merupakan pemimpin yang disegani. Manakala si Laila pulak dari keturunan Bani Qhatibiah.

Honestly, cerita ni membuatkan kita tahu rupanya pernah wujud cinta yang macam ni.Memang betul-betul gila.Bayangkan Qaisy sanggup pergi mengembara ke padang pasir,tinggal dalam gua dengan binatang liar bertahun-tahun lamanya, tak pernah terlepas setiap saat pun fikirkan laila,kerjanya bersyair cinta tak sudah-sudah. Then,sanggup berhenti sekolah,tinggalkan mak dan ayah. Padahal dia tak tahu betapa ibu ayah Qaisy ni merintih dan bertahajud setiap malam semoga dikurniakan seorang cahaya mata agar ketika hari kematiannya dia tidak kesunyian(ada anak yang menyambut jenazahnya di liang lahad).

Pada zahirnya Qaisy dilihat gila,ye la dengan keadaannya yang tak terurus,rambut panjang menggerebang tak bersikat,bajunya yang lusuh,berkaki ayam pastu berjalan di tengah-tengah padang pasir dengan menyeru nama Laila. Then dia tak pernah kisah kanak-kanak baling batu kat dia,caci dia. SEBAB DIA DAH DIBUTAKAN DENGAN CINTA LAILA.cinta tak buta,tapi manusia yang buta menilai cinta.

Dan dalam kamus hidup Qais ni,cinta tu adalah kekecewaan,keperitan,keresahan, kesengsaraan dan putus asa. Cinta tu takkan hadir kalau tak dicari dan takkan wujud kalau tiada yang memberi isn't it?Walhal boleh je kalau dia nak pinang Laila terus(dengan keluarga dia yang kaya raya dan bermartabat tinggi boleh je kan). Bukannya dengan bawak diri ke padang pasir dan dalam keadaan yang tak trurus macam tu sape yang nak bermenantukan orang gila macam dia....

dalam kisah cinta ni yang ana paling tak setuju tu, dia bawak diri pegi kat gua tu sampai bapa dia,Syed Omri tu meninggal dunia. Padahal bapa dia dah banyak kali dah pujuk suruh balik rumah,hadapi masa muda dia dengan kemudahan dan kesenangan yang keluarga dia ada.Pastu bila bapa dia mati baru menyesal,nangis gila-gila kat kubur bapa dia.Then mak dia pulak pujuk tinggal kat rumah,pastu dia kata kehidupan dia bukan disini,dia lebih aman tinggal dalam gua bersama bintang liar. Again,mak dia meninggal dunia pun dia menangis gila-gila kat kubur mak dia...hmm,menyesal dah tak guna waktu tuh....

And at the end,mereka tak bersama jugak....jodoh dan ketentuan tu di tangan Tuhan...macam mana sekalipun kita bermati-matian kerana cinta,tapi kalau tak diizinkan Allah,tak menjadi jugak..

dan seperti yang kita ketahui sewaktu kita ditiupkan roh,Allah dah tetapkan empat perkara utuk kita iaitu..
1-amalannya
2-nasib dirinya sama ada baik atau buruk(bahagia atau celaka)
3-jodohnya
4-ajalnya

okay,that's all for now....kalau sesiapa berminat nak pinjam buku ni boleh r(shams)...insyallah..



30 November 2009

comey kan??

Assalamualaikum...
look what just i found....

koleksi keseluruhannya...handmade semuanya
little red riding hood.....
deer with red nose
looks simple kan???
haa..yg ni la yg pling comel skali....


first klik tu,ana dah set dah...nak order yg tu,yang ni...alih-alih tengok harga dia..huih..
tengok angka double tu dah terkejut dah...pastu ada lak USD $44...x jadi lah...44 kali empat dah dekat seratus lebih....itu baru untuk satu keychain kat hp tuh...belum lagi dia punya purse,handbag....aisy..xpe lah..nanti buat sendiri...

siapa-siapa yang berkenan tu boleh lah bukak lmn web di bawah ni...(jgn buat2 trkejut pulak bila lihat harganya)
http://paper-and-string.blogspot.com

buat masa sekarang ni,ana baru je register kat lmn web photoshop...gembira sgt,habis satu rumah ana bagitau...pastu adik ana dengan selambanya cakap,
"ek eleh...baru tau ke??orang dah lama tahu"
hehe...ketinggalan betul ana ni...

btw,its not too late to wish "Selamat Hari raya Aidil Adha"....
*kari daging,rendang daging,daging masak merah,daging masak black pepper,gulai daging.....

29 November 2009

Jangan Lupakan Dirimu


"Mengapa kamu menyuruh orang lain (mengerjakan) kebajikan, sedangkan kamu melupakan dirimu sendiri, padahal kamu membaca Kitab (Taurat)? Tidakkah kamu mengerti?"
(Al-Baqarah: 44)

Sekadar peringatan buat diri sendiri dan juga peringatan bersama.

Sama ada mengajak orang lain berbuat baik atau mencegah perbuatan maksiat dan kejahatan, kita seringkali fokus pada orang lain tanpa terlebih dahulu atau pada masa yang sama turut muhasabah, menegur dan memperbaiki diri sendiri. Kita lupa pada diri sendiri.

Saya teringat kata-kata seorang ustaz ketika mengikuti slot ceramah tafsir dalam satu program. Bunyinya lebih kurang begini,

"Kita sibuk cari ayat Quran mana yang sesuai untuk orang ni, ayat Quran mana yang sesuai untuk orang tu, tapi kita tak pulak sibuk cari ayat Quran mana yang sesuai untuk diri kita sendiri..."

Dalam usaha berdakwah kepada orang lain, perhatikan dan ingat-ingatlah juga pada diri sendiri. Jangan sampai kita termasuk di dalam golongan yang disebut Allah dalam firman-Nya:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang tidak kamu kerjakan? (Itu) sangatlah dibenci di sisi Allah jika kamu mengatakan apa-apa yang tidak kamu kerjakan."
(As-Saff: 2-3)

Muhasabah diri, perbaiki diri dan serulah orang lain!

24 November 2009

sharing sumthing


Assalamualaikum...
huh..tak tahu nak buat ape~bosann!
perkara yang saya teringin nak buat dari dulu...
UPLOAD gambar banyak2...xde la banyak sangat pun
tapi saja nak berkongsi cerita...
satu gambar sahaja dapat menceritakan macam2 peristiwa kan??


ni Masjid Kristal kat terengganu..
baru je melawat hari tu..
one word ~~fascinating~
pada zahirnya memang lawa tapi...
masjid ni dibina bukan atas dasar ketaqwaan...tapi
pelancongan...
even nak buat solat jumaat kat situ pun x boleh
sebab tak cukup jemaah yang bermastautin...
time melawat hari tu pun ramai sangat-sangat orang...
tapi kebanyakannya snap sana,snap sini...
bukannya untuk beribadah...

ni pulak gambar raya hari tu...
gambar nenek + atuk + cucu-cucu perempuan....
tapi yang tengah2 tersepit tu...really photogenic...
dia pun nak interframe...

ni gambar cucu-cucu lelaki...
sebelah ibu...
wondering atuk muda-muda dulu mesti macam diorang kan??

haa...yang ni bukan happy family tau...
suaminya kerja jauh...kadang-kadang baru balik..
dua-dua betina...bermadu agaknya
ni mak pot(bulu putih) dan anak-anaknya...
fullname Epot bintun Inul
yang menyibuk tu pulak Circle or bulat....
mother-to-be...

ini Afieqah Amiera, Fitrah Ilyana n Siti Na'eimah....
tiada kata yang dapat menggambarkan persahabatan kami....
yang bisa memberitahu dunia bahawa saya sayangkan mereka...
doa kupohon saban hari....
Ya Allah,berkatilah hidup mereka...
hadirkanlah cinta dalam hati mereka...
sebagai kekuatan dalam kehidupan...
sesungguhnya Engkau sahaja Cinta yang Baka...


sekadar ini sahaja..nak post gambar banyak-banyak tak reti....
so,itu sahaja...
sharing is caring kan kan???
thanks for view....


19 November 2009

baca jelah!

Assalamualaikum...kisah benar ni..tp xde kaitannya ngan ana..selingan je
*sebenarny citer ni,ana copy dari sseorang..

Kesah Pertama:
Sewaktu aku berada di Jelutung. Jalan tu kan penuh sesak.
Badan aku agak besar sedikit. Pada hari tu aku menumpang
seorang kawan pergi ke Komtar naik motor kap cai Honda 70.
Dia pun kaki cilok jugak, selit sana selit sini. Aku duduk
belakang punya lah kecut perut. Sampai satu tempat di mencelah
antara dua kereta, motor lepas, dia lepas, kedua-duanya lutut aku
tak lepas, kedebuk aku terduduk tengah jalan sambil terkangkang,
Semua orang tengok aku, cinabing, macam sami budda duduk
seorang seorang tengah jalan yang penuh sesak dengan kenderaan
lepas tu kawan aku patah balik sambil gelak bagai nak gila.

Kisah Kedua.
Aku menumpang member jugak naik motor pergi town. Sampai
kat trafic light dia pun berhenti. Aku pun teringat pulak
nak hisap rokok. Aku pun turunkan kedua-dua kaki dan berdiri
sikit celok poket nak ambil lighter dalam poket seluar.
Waktu tu lah lampu bertukar menjadi hijau, kawan aku
terus jalan…meninggalkan aku berbiri sambil berjingkit
nak nak ambil lighter di trafic light…siol…saja…
Satu bandar orang yang nampak aku berdiri terkakang
seorang seorang dilampu isyarat…macam apa entah…..gelak pulak
tu dia orang.

Kisah ketiga.
Waktu sekolah tingkatan tiga. Lepas sekolah cepat-cepat aku
balik ambil motor buruk ayah aku, kerana nak pergi pekan.
Waktu tu kalau boleh bawa motor dah kira grand lah tu.
Tujuan aku bukan nak beli barang sangat. Waktu tu boleh
awek2 sekolah tengah berlonggok tunggu bas nak balik rumah.
Waktu tu lah aku nak menayang betapa machonye aku, jejaka
idaman mereka, ada motor lah katakan. Tapi pada hari
tu kejadiaan yang sangat memalukan telah berlaku. Masa
betul-betul sampai depan awek2 tu. Aku boleh tak perasan ada
lubang, motor aku pun terlanggar lubang tu, baik nasib tak
jatuh. Aku memang lah tak jatuh, tapi ekzoz motor ayah
aku tu terjatuh, maka dengan itu bunyinye mengalahkan
helikopter, satu malaysia dengar. Aku rasa macam nak masuk
lubang jamban saja waktu tu, nak ditinggalkan ekzoz tu takut
ayah aku marah, nak ambil malu tak boleh nak cakap depan awek2
tu…tapi aku rupenya lagi takut kat ayah aku, terpaksa aku
cari kertas surat khabar dan ambil ekzoz tu. Pas tu
tolak lah motor sampai rumah…. Lepas tu tak mahu ngurat lagi.

06 November 2009

anybody knows kem cuti sekolah november ni?

antara kenangan terindah..^_^





Bismillahirrahmnairrahim...
cuti sekolah membosankan kan?(pada saya la..)
time cuti kalau tak pegi holiday dengan keluarga terperap je dalam rumah...
tak tahu nak buat ape kat rumah
biasanya waktu cuti persekolahan ni seronok join camping
walaupun bukanlah berkhemah sangat pun
tapi seronok dapat pengalaman baru,ilmu baru,kawan-kawan baru...
dan yang paling utama memotivasikan diri kita sndiri
"dari kem lah aku dapat kenal diri aku sendiri"
itu kata kawan baik saya yang masih saya ingat lagi..
dari kem kita dapat mengenal kekuatan dan kelemahan kita
dan kita jumpa macam-macam pengalaman yg tak dapat kita rasa di sekolah
pengalaman yang mematangkan jiwa dan emosi kita
pengalaman yang mengajar kita erti kehidupan dengan lebih jelas
kita jugak belajar bergantung hidup dengan orang lain..
yela,kebiasaannya peserta kita tak pernah kenal...
nak tak nak kena gak minta bantuan mereka,kan?
mula-mula macam tak seronok...
Asyik tanya je bila la benda(kem) ni nak berakhir..
tapi bila dah habis,rasa sayu sangat...
sekejap sangat la pulak.
tapi biasanya dari awal sampai akhir memang best..

hmm,ada tak sesiapa tahu kem cuti sekolah november ni?
orang tengah bersemangat ni...

30 Oktober 2009

mukjizat Al-Quran

kejadian PELIK tapi BENAR....

Di dalam sebuah rumah seorang muslim bernama En. Md. Farooq, penduduk Tappachabutra, Hyderabad,rayap telah memakan sebuah AL-QURAN yg berusia 100 tahun….



keseluruhan KULIT naskah Al Qur’an dan KOTAK yang melindungi AL Quran tsb telah rosak dimakan oleh rayap termasuk sekali Tulisan Terjemahan AL QURAN TERSEBUT KE DALAM BAHASA URDU’…..
YANG MENAKJUBKAN adalah….
Rayap tersebut
TIDAK MENYENTUH ‘HURUF-HURUF ASLI AL-QUR’AN YG BERTULIS DALAM BAHASA ARAB’……. .!






SUBHANALLAH..........

29 Oktober 2009

Zawjati


Bismillahirrahmanirrahim....

Ana nak share lagu

Zawjati by Ahmed Bukhatir

maksudnya "isteriku"...sbenarnya lagu dia dalam bahasa Arab..ini translationnya, saja nak bagi yang lain faham...luahan hati seorang suami untuk isteri tercinta.mula-mula dengar macam lagu kabhie kusyi kabhi gam...mendayu-dayu sangat...kalau nak dengar lagu dia search je kat google / youtube...tak pun tekan kat link diatas tu ^


TRANSLATION- Zawjati (Ahmed Bukhatir)


I love you the way you are,
I love you the way you were,
No matter what did or will happen,
You are and will be my darling.
You’re my rightful wife, I care not about
Those who like to reproach and irritate me.
It is our destiny to be
Together eternally.In my heart you instilled love
With grace and good deeds.
Happiness vanishes when you disappear,
Life brightens when you’re there.
Hard is my day
Until you return home.
Sadness disappears
When you smile.Life turns black
When you’re upset,
So I work hard
To make your wish come true.

You’re my happiness.
May you be happy forever.
Our souls are united
Like soil and plants.

You’re my hope, my peace
My good company and inspiration.
Life is good, no matter how hard it is,
When you’re fine.

13 Oktober 2009

Bagaimana Atlantis Tenggelam


Pada bulan Mei 2001, seorang jurutera marin yang sedang menjalankan kajian sonar di perairan luar pesisir Cuba telah menemui apa yang kelihatan seperti peninggalan sebuah kota purba, 2000 kaki di bawah paras laut. Mampukah penemuan ini memecahkan misteri berkaitan Atlantis? Kajian masih sedang dijalankan secara tertutup dan di bawah kawalan ketat.

Bagaimana Atlantis tenggelam
Bangsa Atlantis yang lebih bijak dan lebih zalim daripada bangsa Yahudi, telah ditenggelamkan oleh Allah SWT ke dalam perut bumi dengan mengutuskan 2 daripada 8 orang malaikat yang memegang KursiNYa. Mengikut catatan Pluto, ia terjadi hanya satu hari satu malam sahaja. Bagi mengenal pasti bangsa tersebut Allah SWT mengutuskan Jibrail turun ke muka bumi menyamar sebagai seorang lelaki muda.

Setelah mendapat perintah daripada Allah SWT Jibrail pun berjumpa setiap bangsa yang ada di muka bumi ini dan setiap bangsa yang ditemuinya ia akan bertanya;
“Di mana malaikat Jibrail berada sekarang ini”, semua bangsa yang ditemui gagal menjawab dengan betul sehinggalah ia tiba di Benua Atlantis

Ketika Di benua Atlantis, Ia berjumpa dengan sekumpulan budak- budak yang umurnya kira- kira 10 tahun yang sedang seronok mandi di Sungai (berkubang), dan Jibrail pun bertanya kepada salah seorang daripada mereka,
“ Salam, Di negeri ini siapakah yang paling bijaksana sekali”
“Salam, Zanun” katanya.

“Boleh tak tunjukkan kepada saya di mana saya boleh berjumpa dengannya”
“Ada apa urusan saudara ingin berjumpa dengannya”

“Saya ingin bertanya kepadanya, di mana malaikat Jibrail berada sekarang ini”
“Kalau setakat bertanya di mana malaikat Jibrail berada, tak perlulah bertanya kepada Zanun, seluruh penduduk Atlantik ini tahu, kat mana ia berada” Jawab budak tersebut..

“kalau begitu baiklah, saya bertanya kepada kamu, di mana malaikat Jibrail berada”
Lalu budak tersebut memandang ke arah langit dan berkata “Oh Malaikat Jibrail tiada di langit”, Ia memandang ke dalam air sungai yang mengalir,” Oh tiada malaikat Jibrail di dalam air dan seterusnya ia memandang tepat kepada pemuda di hadapan matanya,” Awaklah malaikat Jibrail yang menyamar sebagai lelaki muda”.

Setelah memberikan salam Jibrail pun naik ke langit untuk mempersembahkan penemuanNya kepada Allah SWT, Seterusnya Allah menenggelamkan benua Atlantik.

Kenapa orang Atlantis begitu pandai sekali?

Al-Quran punca segala ilmu dan kerana itulah asal segala penemuan adalah umat Islam, kerana itulah semenjak umat Islam lemah, tiada penemuan baru, sepatutnya kita telah boleh mendominasi cahaya dan graviti.

Sebagai contoh hukum cahaya yang disebut hukum Tafra ada lima setakat ini hanya hukum pertama sahaja yang kita tahu, bahawa cahaya bergerak lurus, tetapi bagi orang Atlantis mereka telah mengetahui sehingga hukum Tafra yang kedua menyebabkan mereka mempunyai pandangan istimewa sehingga menembusi langit kedua.

Bagi mereka yang mengetahui kelima-lima hukum ini mereka boleh menghablur dan menjelma semula selagi cahaya matahari sampai. Sahabat Nabi Sulaiman, Al-Qundi memindah Istana Balqis menggunakan Kaedah ini tetapi beliau mendapat ilmu ini ketika Mizan Tuhan (semua planet tersusun lurus pada satu garisan), ketika ini tuhan akan membuka 1 atau 2 rahsianya.

Ada juga beberapa orang wali Allah mendapat ilmu ini daripada Al-Quran, rasanya Ibnu Arabbi salah seorang daripadanya, katanya.

Waallahualam

08 Oktober 2009

myspace..selamat tinggal..

Bismillahirrahmanirrahim....
Baru sekejap tadi, saya telah mendelete account myspace saya...
mesti ramai yg x tahu saya ada account kan??
a'ah...saya add sahabat saya saje..
wujudnya account tu pun secara x sengaja...
kisahnya,sebulan yg lalu seseorang telah menggunakan email saya utk mspace...
saya pun tukarla password sume...layout...username

dan sejak dtg kem pembina personal hari tu...
(ustaz hanafiah ada bgtahu kisah perempuan yg ditipu lelaki yg dikenalnya dri myspace...)
so
saya nekad nak delete account myspace saya ni...
memandangkan itu sahaja belum didelete...
myspace,friendster,hi5 yang dulu saya penah ada pun dah lama di buang...*remaja sentiasa ingin mencuba...
myspace terbaru ni pun akhirnya saya delete jugak..
saya percaya setiap tindakan yg dbuat mesti ada sebabnya kan??
hmm,so sama la yg terjadi kat myspace,frendster n lain-lain ni..
saya pun dah list kan manfaat n keburukan yg saya dapat drpd laman web ni...
lagi banyak keburukan dari baiknya...
jadi saya tetap dengan keputusan saya...

ada kawan-kawan saya kata apa salahnya jadikan
MYSPACE , FRIENDSTER , FACEBOOK
sebagai medium dakwah??

maaf,saya tiada kekuatan...saya takut,nanti saya berselindung dengan jawapan 'urusan dakwah'...tapi sedangkan saya sebenarnya terhanyut sama dengan pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan...saya takut,saya hantar comment-comment keagamaan kpd bukan muhrim atas niat menegur,merubah sesorang...padahal NIAT TAK MENGHALALKAN CARA...
macam tiada lagi rakan-rakan muslimat saya untuk dinasihati,sampaikan lelaki menjadi pilihan...

kepada rakan-rakan saya yg masih berjuang dalam friendster, myspace dan sebagainya,semoga kalian terus kuat...'biar jumud jangan hanyut',janganlah takut orang katakan kita ni daie yang buta IT bila kita x de myspace n sbgnya...sehinggakan kita sendiri hanyut....

....sma-samala kita fikir-fikirkan

*saya tabik sangat-sangat mereka yang brjaya delete account ms,fs n lain-lain lagi...bukannya mudah kan??tapi takde la susah...syukan sangat2...saya banyak dapat kekuatan dari mereka...


28 September 2009

The arrival of Mahdi, Dajjal & Planet X

Assalamualaikum...
tempoh yg agak lama berbanding post yg sebelum ni kan??
Seperti biasa,cuma mahu share sesuatu...
sesuatu yg memang tersedia ada kat internet,cuma kita tak berapa nak perasan..
Tadi,cikgu Farid cerita pasal yahudi, perancangan yahudi dan banyak lagi kronologi tentang sesuatu perkara kita tak tahu...misalnya peristiwa kematian lady diana, 11 september dan lain-lain lagi...
tapi secara umumnya sahaja...
Perkara yg diceritakan tu membuatkan saya(semua yg ada dlm kelas waktu tu) ingin tahu lebih lanjut dan mendalam mengenai perkara tu.
cikgu pun ada beri laman webnya skali:
pc saya tak boleh buka laman web tu,harap sesiapa yg dapat buka tu..share2 la skali~

dan another video,

Daripada video tu,nak relate sikit dengan berita yg pernah saya baca sebelum ni :-

Tarikh: Khamis, 27 November 2003 @ 20:59:01
Topik: Semasa



WASHINGTON, 26 Julai 2003: Weekly World News telah mendedahkan tentang penemuan mengejutkan mengenai satu kaum primitif yang di panggil Mole People hidup 20 batu di bawah tanah, menggunakan terowong rahsia untuk memasuki United States! Penemuan ini telah dibuat bukan oleh ahli kaji purba, tetapi oleh saintis NASA yang menggali jauh ke dalam Bumi - dan mereka cuba menyembunyikan kewujudan kaum ini dari pengetahuan awam.

Seorang pekerja NASA yang tidak mahu dikenali telah mendedahkan gambar-gambar eksklusif and informasi mengenai kaum 'orang gua' ini. "Cerita ini harus diberitahu," kata sumber itu. "Ia terlalu besar untuk disorok". Sumber itu telah mendedahkan beberapa rahsia besar mengenai Mole People. "Nampaknya mereka seperti kaum yang peramah", beliau berkata, "Tetapi mereka amat primitif. Kami cuba berkomunikasi dengan mereka, tetapi ia satu kerja yang susah memandangkan mereka tidak tahu bahasa English". "Mole People, sebagaimana yang kami panggil, mempunyai laluan senang untuk ke muka Bumi (surface world)", kata sumber itu. "Dengan demikian, President Bush mengendalikan situasi ini dengan penuh berhati-hati. "Tersilap langkah boleh mengakibatkan makhluk ini mengisytiharkan perang dengan manusia di atas. Kami tidak pasti berapa jumlah mereka ini. Kami baru melihat satu bandar setakat ini, dengan anggaran 2000 orang Mole tinggai di situ. "Tetapi ada pihak yang menyatakan bahawa mungkin berjuta-juta orang Mole tinggal merata-rata di dalam bandar-bandar bawah tanah, berselerak di bawah muka Bumi".

Makhluk itu mempunyai beberapa persamaan dengan manusia - dan juga sedikit perbezaan. "Seperti kita, mereka berjalan dengan dua kaki, tetapi mereka jauh lebih tinggi dari manusia biasa - setinggi 8 ke 10 kaki tinggi. Jari-jari mereka seperti kuku binatang. Dan tangan mereka juga seperti kaki itik (webbed), direka untuk menggali, bukan seperti kuku mole"

"Kulit mereka sangat kuat. Ia adalah untuk menahan panas yang melampau dan juga keadaan yang teruk di bawah Bumi". "Didapati bahawa terdapat perhubungan dan interaksi di antara manusia dengan makhluk ini suatu ketika dahulu - mereka bercakap di dalam bahasa yang hampir sama dengan dialek Navajo Lama.

Sumber itu juga menyatakan bahawa kaum Mole ini mempunyai sistem otot-otot yang sangat besar, membuatkan mereka mampu bertindak ganas. "Apabila salah seorang ahli ekspedisi itu menyalakan rokok, kaum Mole menganggap itu sebagai satu ancaman dan terus menyerang beliau".

"Mereka mencakar dan menyerang beliau seperti kucing hutan, hampir menjatuhkan beliau bersama rokoknya. Beliau amat bertuah selamat dan hidup dari insiden itu". Kaum Mole amat berminat dengan dunia atas muka Bumi - pakaian, alat-alatan dan makanan terutamanya. Mereka amat meminati buah-buahan segar.

"Saya belikan mereka sedikit anggur, dan mereka terus berpesta dan bersukaria", mengikut kata sumber."Amat jelas mereka tidak boleh menanam buah-buahan mereka sendiri memandangkan mereka tinggal 20 batu di bawah muka Bumi". NASA amat berminat untuk mengkaji kaum Mole. "Kami mahu tahu segala-galanya mengenai mereka - apa yang mereka makan,bagaimana mereka tinggal dan yang paling mustahak, apakah perhubungan mereka dengan kaum manusia".

"Kami tertanya-tanya jikalau mereka itu ada kaitan dengan manusia di dalam aspek-aspek yang tertentu. Adakah mereka adalah nenek moyang manusia moden hari ini secara genetiknya ?"

Pakar berkata terdapat spekulasi yang pelbagai mengenai kaum Mole.

"Mereka boleh jadi apa saja, dari Yetis (BigFoot), makhluk asing dari angkasa atau saki baki orang yang terselamat dari bandar Atlantis Yang Hilang. Pakar juga berkata penemuan ini telah menimbulkan beberapa

Adakah makhluk itu musuh dan suka berperang ataupon peramah dan sanggup bekerjasaman? Dan bagaimana dengan minyak dan simpanan mineral di bawah Bumi? Siapa yang memiliki mereka: kaum Mole atau kita? Bagaimanakah dengan NASA dimana misi asalnya adalah untuk meneroka ruang angkasa - telah menjumpai kaum yang hidup di bawah muka Bumi? Jurucakap NASA tidak menafikan mahupun mengiyakan laporan itu. Setelah menerima tekanan hebat dari wartawan, jurucakap White House menjanjikan informasi yang dibenarkan oleh White House untuk disebarkan. Tetapi beliau telah memberi amaran "mungkin tidak untuk jangkamasa yang terdekat".

Menurut sumber itu, NASA menjumpai kaum bawah tanah itu dalam bulan Ogos ketika sedang menjalankan projek rahsia yang di beri nama Operation Mole Hole - satu inisiatif dimana wartawan sekarang percaya ia mungkin untuk mengintip China, menggunakan "teknologi bawah tanah". Setakat ini NASA telah menjumpai pintu laluan rahsia ke dunia bawah tanah di kawasan sekitar Washington State's Mount Shasta, gua Mammoth di Kentucky dan juga gua-gua yang berselerak sekitar barat daya U.S mengikut kata sumber. Berkurun lamanya manusia telah bercerita tentang kewujudan makhluk di bawah muka Bumi.


DARI SURAH AL KAHFI:
Allah menceritakan kisah lelaki itu seperti firman-Nya dalam surah itu: "Mereka akan bertanya kepadamu (Muhammad) mengenai Zulkarnain. Katakanlah: 'Aku akan bacakan kepadamu cerita mengenainya'. Sesungguhnya Kami memberi kekuasaan kepadanya di (muka) bumi, dan Kami memberikan kepadanya jalan (untuk mencapai) segala sesuatu, maka dia pun menempuh suatu jalan.
"Hingga apabila dia sampai ke tempat terbenam matahari, dia melihat matahari terbenam di dalam laut berlumpur hitam dan dia mendapati di situ segolongan umat. Kami berkata: 'Hai Zulkarnain, kamu boleh menyeksa atau boleh berbuat kebaikan terhadap mereka'. Berkata Zulkarnain: 'Adapun orang yang aniaya maka kami kelak akan mengazabnya dengan azab yang tidak ada taranya'." (ayat 83 hingga 87)
"Kemudian dia menempuh jalan (yang lain). Hingga apabila sampai ke tempat terbit matahari (Timur) dia mendapati matahari itu menyinari segolongan umat yang Kami tidak menjadikan bagi mereka sesuatu yang melindunginya dari (cahaya) matahari itu," (ayat 89 dan 90).
"Kemudian dia menempuh suatu jalan (yang lain lagi). Hingga apabila dia sampai antara dua gunung, dia mendapati di hadapan kedua bukit itu suatu kaum yang hampir tidak mengerti pembicaraan. Mereka berkata: 'Hai Zulkarnain, sesungguhnya Yakjuj dan Makjuj itu
orang yang membuat kerosakan di muka bumi, maka dapatkah kami memberikan sesuatu pembayaran kepadamu, supaya kamu membuat dinding antara mereka?'.
Zulkarnain berkata: 'Apa yang dikuasakan Tuhanku kepadaku terhadapnya adalah lebih baik, maka tolonglah aku dengan kekuatan (manusia dan alat-alat), agar aku membuatkan dinding antara kamu dan mereka, berilah aku potongan-potongan besi'.
"Hingga apabila besi itu sama rata dengan kedua (puncak) gunung itu, berkatalah Zulkarnain: 'Tiuplah (api itu)'. Hingga apabila besi itu sudah menjadi (merah seperti) api, dia pun berkata: 'Berilah aku tembaga (yang mendidih) agar ku tuangkan ke atas besi panas itu'.
"Maka mereka tidak bisa mendakinya dan mereka tidak bisa (pula) melubanginya. Zulkarnain berkata: 'Ini (dinding) adalah rahmat dari Tuhanku, maka apabila sudah datang janji Tuhanku, Dia akan menjadikannya hancur luluh; dan janji Tuhanku itu adalah benar'," (ayat 92 hingga 98).
Demikianlah secebis kisah mengenai Zulkarnain. Dalam rentetan perjalanan hidupnya, lelaki itu bertanggungjawab membina tembok bagi menghalang bangsa Yakjuj dan Makjuj mendatangkan angkara kepada manusia. Tembok binaan Zulkarnain itu hanya akan runtuh apabila dunia terlalu hampir dengan kiamat..

BAGI PARA ULAMA' MEREKA BERPENDAPAT BAHAWA INILAH
--==YA'JUJ DAN MA'JUJ==--



16 September 2009

Al-Fatih Takluki Konstantinople..


sultan_muhammad_al-fateh
472px-Zonaro_GatesofConst

Terbaca kisah kisah Al-Fatih yang berjaya menakluki Konstantinople.

“kota konstantinople akan dibuka oleh pemimpin yang baik, tentera yang baik dan rakyat yang baik”

Konstantinople kota milik empayar Byzantine merupakan sebuah kota yang memiliki pertahanan yang amat menakjubkan.
constantinople1

Kota ini berbentuk tiga segi. Dua bahagian kota menghadap laut iaitu Selat Bhosporus dan Laut Marmara. Bahagian daratan dilingkungi oleh sebuah benteng yang sangat kukuh, antaranya seperti:

1. Bahagian luar kota dilingkungi oleh sebuah parit besar. Dalamnya 10 meter dan lebarnya 60 meter
2. Ada dua tembok iaitu tembok luar dan tembok dalam. Tembok luar sahaja setinggi 25 kaki dan setebal 10 meter
3. Tembok dalam pula setinggi 40 kaki tinggi dan 15 meter tebal
4. Terdapat menara kawalan sepanjang tembok dalam dengan ketinggian 60 meter!
5. Terdapat 400 batalion tentera terlatih mengawal tembok ini sepanjang masa.
Fatih%20Sutam%20Mehmed

Dengan kedudukan pertahanan seperti itu, hampir mustahil untuk tembok ini dicerobohi.

Di bahagian laut pula, terdapat rintangan rantai besi yang kuat diletakkan di Selat Bosporus yang digunakan untuk menghalang kapal-kapal melepasinya.

Konstantinapole telah menjadi ibu kota Empayar Bizantin untuk berkurun-kurun dan dikenali sebagai kota yang paling makmur dan terkaya di Eropah. Ia terletak di pertemuan antara Asia dan Eropah dan Laut Mediterranean dan Laut Hitam. Justeru, ia sangat strategik baik dari segi perdagangan mahupun geo politik.

Sejak Rasulullah s.a.w mengungkapkan bahawa nanti Kota penting ini akhirnya akan jatuh di tangan seorang pemerintah yang terbaik, memimpin tentera yang terbaik sepanjang zaman, telah banyak percubaan dibuat untuk menawan kota ini, namun tidak berjaya. Sahabat seperti Abu Ayub al Ansari juga telah berusaha dan mereka telah mengepung kota ini selama tujuh tahun, tetapi masih gagal.

Hanya 800 tahun selepas sabda Nabi SAW, sabda yang menakjubkan ini menjadi kenyataan. Sultan Muhammad bin Murad yang kemudian lebih masyhur dengan gelaran Sultan Muhammad al Fatih telah memulakan pengepungan ke atas Konstantinapole pada hari Khamis, 5 April 1453 dan berjaya membuka kota ini pada 29 Mei 1453.

Tentu bukan mudah untuk Sultan Muhammad al Fatih untuk menakluki kota tersebut. Peribadi baginda dan tentera-tentera baginda juga menjadi ramuan kemenangan ini.
Rumeli_Hisari_Fortress

Perkara ini dapat disaksikan semasa baginda dan tentera-tentera baginda ingin menunaikan solat Jumaat kali pertama di Konstantinople selepas menumpaskan Angkatan tentera Byzantine.

Timbul pertanyaan di kalangan mereka siapa yang layak menjadi imam solat Jumaat yang pertama itu.

Baginda kemudiannya memerintahkan kesemua tenteranya termasuk dirinya berdiri dan diikuti pertanyaan: “Siapa di antara kita sejak baligh hingga sekarang pernah meninggalkan solat fardhu walau sekali sila duduk!”.

Tiada seorang pun yang duduk, kerana tidak seorang pun di antara mereka pernah meninggalkan solat fardhu.

Pertanyaan seterusnya, “Siapa di antara kita yang sejak baligh hingga kini pernah meninggalkan solat sunat rawatib sila duduk!”.

Sebahagian daripada tenteranya duduk. Kemudian Baginda bertitah, “Siapa di antara kamu sejak baligh hingga ke saat ini pernah meninggalkan solat tahajjud walaupun satu malam, sila duduk!”.

Kali ini semuanya duduk, kecuali baginda sendiri sahaja yang tetap berdiri! Subhaanallah!

Baginda tidak pernah meninggalkan solat fardhu, Solat Sunat Rawatib dan Solat Tahajud sejak baligh. Tepatlah janji Rasulullah s.a.w dan kota ini kemudian bertukar nama kepada Istanbul. Mungkin inilah satu faktor kemenangan Baginda dan tentera baginda. Mereka betul-betul berhak untuk mendapat gelaran seperti yang terdapat dalam sabda Rasulullah SAW itu.

Renung-renungkan

10 September 2009

untuk kamu....

Bismillahirrahmanirrahim.....
pada waktu dan ketika ini,cuma ada satu perkara yg bermain dalam fikiran saya...
dan saya nak sangat kamu tahu bahawa


untuk kamu.....
saya akui saya memang susah untuk difahami...
oleh itu, tak mengapa sekiranya kamu tak berupaya nak memahami saya...
saya tahu itu bukan perkara mudah
saya sendiri kadangkala tak memahami diri saya sendiri
keputusan saya yg selalu tak menentu
dan sifat yg saya zahirkan yg selalu kamu salah ertikan
saya faham,saya memang sukar untuk difahami...
saya tahu saya agak keterlaluan..
dan setiap apa yg terjadi diantara kita...
adalah berpunca dari saya...
sebab mereka kata 'saya sensitif' pada perkara yg remeh temeh...
saya akui kebenaran kata2 mereka...

saya bukan lagi saya yg memendam perasaan bertahun-tahun lamanya seperti dahulu
sebab memendam perasaan ibarat memasang bom jangka yg bakal meletup bila2 masa saja dan saya pernah meletup disebabkan perkara yg remeh temeh...
kerana yg remeh temeh itulah yg saya pendam sehingga terjadi kemarahan...
pada saya, berterus-terang itu perkara yg terbaik buat saya...
tapi saya silap,yang terbaik untuk saya tak semstinya terbaik untuk kamu..

akhir kata untuk kamu,
Saya minta maaf. Saya tak berniat untuk menyakiti hati kamu. Saya tak minta perkara ini berlaku. Itu hak kamu untuk memaafkan saya atau tidak. Yang pasti, saya dah lakukan perkara yang sepatutnya iaitu memohon maaf pada kamu walaupun saya sendiri tak pasti apa salahnya.

untuk awak...
saya tak salahkan awak atas apa yg terjadi...
maaf,sejujurnya...
kamu menambah garam pada luka kami...
saya tahu niat awak baik,
tujuannya untuk menasihati saya..
tapi cara dan waktu awak tak kena pada diri saya..
seolah-olah awak menyalahkan saya ketika saya dalam masalah...
awak tak beri saya kesempatan untuk saya luahkan perasaan
walaupun saya tak luahkan pada awak...
maaf atas kekasaran kata-kata saya..
saya cuma mahu penerangan dari sahabat saya
bukan dari awak...


08 September 2009

hari lahir.....




Bismillahirrahmanirrahim....
Ana selalu tertanya-tanya pada diri apa sebenarnya yg ada pada hari lahir...
Pada orang lain,hari lahir memang sangat istimewa dalam hidup mereka..
ye la, setahun sekali...dan genap-genap umur kita...
tapi hari lahir pada ana,biasa-biasa je..
bukanlah ana orang yang paling istimewa pada hari tu sedangkan hampir 10 juta orang di seluruh dunia menyambut hari lahir mereka pada tarikh yg sama...
Tapi hari ni sebenarnya ana silap, memanglah tarikh hari lahir kita sama...tetapi penghargaan yang kita terima benar-benar berbeza...
Alhamdulillah, hari ni ana benar-benar bersyukur menjadi birthday girl...
ana tak sangka sahabat dan orang sekeliling ana ambil berat sangat pasal ana...
kadangkala, rasa tak layak terima semua penghargaan ni sebab ana sendiri tak memberi penghargaan yang selayaknya kepada orang sekeling ana...


Kalau dulu,birthday kena ada hadiah, kek,lilin..
tapi hari ini semua perkara tu tidak lagi ana harap-harapkan...
cukuplah ana gembira dan bahagia pada hari lahir...itu jauh lebih bermakna
buat keluarga, sahabat, teman-teman..
terima kasih atas setiap penghargaan anda...
dan terima kasih membuatkan diri ini rasa begitu dihargai....

*******************************************

bahagia apabila membahagiakan,ye tak???syukran ^_^

Kak ika~Fitrah Ilyana~Hajar(palong)~Sakinah~farah sakinah~amni najihah~syahirah taqinah~
Amirah nani~Rabiatul~Ain~Abidah~Adira~Farhana(f2)~Haryani~Haziqah(f2)~hanis(f2)~nurul ain~amira nabilah~siti naeimah~izzah atika~afifah ismail~azra syakirah~khairunnisa'~hasyimah

dan lain-lain nama lagi yang tak sempat ditaip.....



06 September 2009

Tegurlah.....

Bismillahirrahmanirrahim...
kali ni tak nak tulis panjang-panjang...
cuma nak share sumthin' pasal tegur-menegur ni...
katakanlah kalau kita dapat tahu kawan kita ni bercouple...
tapi kita dilema sama ada nak nasihat dia atau tak..
ye la, mana tau dia dia x nak terima nasihat kita..
lebih-lebih lagi sekiranya kita mmg kenal keras kepalanya...
kita memang susah nak ubah pendirian dia...
sebab kerja mengubah hati manusia ni kerja Allah..
apa yang kita boleh lakukan untuk amal maaruf nahi munkar ialah
dgn tiga cara...iaitu ubah dgn tgn lidah dan hati(selemah-lemah iman)....
kalau kita ternmpak perkara-perkara yg menimbulkan fitnah...
seboleh mungkin tegurlah...
sebab kat akhirat nanti Allah tak tanya kita apa yg kita ubah mereka...
tapi nanti Allah akan tanya apa usaha kita untuk mengubah perkara tu...
tegurlah sebab itu memang tanggungjwb kita...
lebih-lebih lagi sekiranya kita telah diamanahkn Allah untuk memegang kuasa mencegah perkara tu...(mengubah dgn tangan=mengubah dgn kuasa yg ada)


wallahua'lam.....