my follower

Nasyid Instrumental

31 Januari 2010

usrah 2010

Bismillahirrahmanirrahim....
Alhamdulillah,akhirnya berkesempatan juga mencoretkan sesuatu lagi dalam blog ni...
walaupun kerja sekolah belum berusik pun lagi...
balik dari KLANA dalam pukul 11.30,pergi kenduri kahwin,tuisyen physics, hantar adik ke asrama dan akhirnya saya di sini,depan laptop...

Sejujurnya,saya tak mahu komen banyak tentang KLANA...apa yang saya dapat sepanjang 3 hari ni itulah bekalan saya, berbekalkan ilmu dan pengalaman yang tak seberapa banyak ni.Insyallah saya akan cuba.ya,SAYA MESTI CUBA....

Hari sabtu, dapat pembahagian ahli kumpulan usrah(ikut form brape kita pegang)...
naqibah bagi tingkatan 3 terdiri daripada majlis2 tertinggi badar seperti Fatin Syuhada, Farzana dan lain-lain lagi.Kemudian naqibah bagi student form4 yang majoritinya terdiri daripada KP2 dan naqibah2 lama...
Majoritinya naqibah baru form5 (saya) dan form6 memegang ahli usrah form5...
tipulah kalau saya katakan saya tak rasa apa-apa.Ibaratnya seorang anak kecil yang baru reti berjalan diajar untuk melompat.Agak mencabar. Dalam masa yang sama dihantui perasaan tidak percaya diri. Kami kan baru...

Kalau ikut post saya sebelum ni, when we meet the right person,we get the right answer.Alhamdulillah saya berjumpa orang yang tepat dalam meminta pandangan. Sangat-sangat membantu. Ghamsahamida...Kimi o ai shiteru....^_^

Apa-apa pun saya masih perlukan teguran dan tunjuk ajar dari sesiapa pun...
"jangan pandang siapa yang katakan,yang penting apa yang ia katakan"


Sebelum saya akhiri entri saya kali ni,saya ingin ingin ingin sangat sampaikan sesuatu ini pada seseorang.

Andai kata Allah singkap keaiban kamu ketika itu,adakah kamu yakin masih mampu lagi terus berdiri di hadapan kami?Dengan lantang mengatakan sesuatu yang tidak kamu lakukan? Bagi kami yang tahu keaiban kamu,amat sukar bagi kami untuk terus respeks pada kamu. Kami sukar percaya. Tapi apa yang kami lihat dan kami nilai adalah kamu yang sekarang,bukan kamu yang dulu.Kamu yang mengetahui(arif). Kami sekali-kali tidak membenci kamu,kami cuma benci atas perbuatan syubhah yang jelas kamu lakukan. Ulangkali kamu katakan,dari hati turun ke hati. Apakan daya, mungkin hijab penyebab apa yang cuba kamu dakwahkan itu tidak sampai ke hati kami.

Maksud surah Assaf ayat 3:
Amat besar kebenciannya di sisi Allah - kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya.

Harapanku agar kamu berlapang dada menerima teguranku ini,
begitu juga kamu...
saya sudah terima input bermanfaat dari kamu sebab saya berpegang..

"Jangan pandang siapa yang menasihati kamu walaupun siapa dia,tapi apa yang ia nasihati..."

Wallahua'lam...sebagai teguran buat diri sendiri juga.....



28 Januari 2010

NIKE

Bismillahirrahmnirrahim....
cuba tengok betul-betul gambar di bawah ni...
saya copy dari email terus yer...

Dear All,
Believe me we ' ll not die if we don ' t use NIKE products. But we ' ll certainly find no escape at the day of judgement that what action we took against NIKE.

P lease boycott NIKE as a minimum.




(rear view )This is what the ' NIKE ' company did .....


' NIKE ' company wrote the name of ' ALLAH ' on the shoes & from the back so no one will notice this .........


IF YOU ARE A REAL MUSLIM
YOU HAVE 2 FORWARD IT DON ' T STO P .......
and say no to wear Nike in future.
whether he apologise for same ..
its a different matter that how much we do against rules of shariah.
but we love Allah.
nobody is ours only ALLAH.
.cant tolerate such type disgusting and punishable activities.

i love my allah and muhammad



Renung-renungkan....macam-macam jer cara orang bukan islam ni menghina agama ISLAM...mainkan kesucian nama ALLAH....kalau bukan kita yang nak pertahankan,sape lagi??


Love Allah,

khairussyifa' shukri

25 Januari 2010

Button Planet's 1st Birthday


Bismillahirrahmanirrahim....
First of all,congratulation for Button Planet for the 1st birthday...
Walaupun dalam keadaan yang tenat macam ni pun saya masih ada masa lagi untuk publish sesuatu kat blog comel ni....
bukak internet pun sebab nak siapkan folio physics,alang-alang tu blogging la skali...
aktiviti bisnes saya pun dah terhenti hampir 2 minggu..asif jiddan jiddan...not purposely...agak padat jadual saya...

Gambar button kat atas tu baru sikit....pendek kata baru 'teruja' sikit...apa kata terus masuk kat blognya...aisy,tak tahu nak cakap camana..comel sangattt...^_^

untuk bisnes part time saya,saya memang perlukan butang...tapi malangnya kat seremban ni susah nak jumpa butang yang comel + unik camtu...

Honestly,ni first time saya join any giveaway...mungkin agak terlebih keterujaannya..dah lama nak cuba sebenarnya,tapi baru la tertunai saat saya posting this entry...saya tak kisah tak menang,memandangkan this is my first trial...

tapi harapan dan impian tu tetap ada....^_^
(just imagine how cute my handmade with those buttons....yeah!)

okay,okay....
i put some more....


then,go by yourself....how cute^_^!!!!!

24 Januari 2010

ada sesiapa tahu?

Bismillahirahmanirrahim...
saya cuma tak faham kenapa display name saya kat semua blog yang saya follow nama mak saya-Nurciana Nasaruddin) bukannya nama saya??

puaslah edit profile, reset balik semua,tapi tetap tak berubah...

ada sesiapa tahu cara nya???harap sangat ada orang respons....


19 Januari 2010

hantu korea

Bismillahirrahmanirrahim...
Annyeong-haseyo...
Perasan tak sejak cerita korea kat 8tv sekarang,Boys Over Flower disiarkan...
ramaila jadi hantu korea...
mula-mula minat cerita tu je,pastu berjangkit pula ngan pelakon2 citer tu,
pastu lagu-lagu dalam cerita tu,hinggakan ringtone kat handphone pun theme song crita tu(kisah benar ni)...aisy..

selepas minat satu team nasyid korea(nasyid la sangat...)...lebih-lebih lagi yang nyanyi time drama BOF tu,SHINEE kalau tak salah...berjangkit pulak kat team nasyid lain, super junior,wonder girls n macam-macam lagi...dan sekarang dari drama,lagu,pelakon korea merupakan topik hangat perbualan...korea tu,korea ni...tak sudah-sudah...

sekarang pun..bahasa komunikasi kami bertambah lagi satu,korean languange...tapi yang basic-basic je(arasso-faham,kenchana-takpe,aneyo-tidak, gamshahamidha-terima kasih..)...setakat ni yang saya tahu muslimat je minat cerita macam tu tak tahu la pulak kalau ada secret admire dalam kalangan pelajar muslimin...ehem-ehem..

Masih tak percaya lagi?hemm,cuba tengok kat bawah plastik meja pelajar perempuan(bukanlah semua)...nanti korang akan tahu...tapi percayala musim korea ni sekejap je...tak lama lagi sebulan dua lagi,bila cerita ni tamat disiarkan.Semua orang dah jadi biasa balik....tak heran dah...

*pada sesiapa yang terasa ni maaflah ye,tak berniat pun nak memerli sesiapa..saya JADI tahu pun sebab kawan-kawan saya pun hantu korea buat masa ni..saya?ada la sikit...cukup setakat ni...ne,Annyong hi-gyeseyo.....

17 Januari 2010

hidup tetap hidup

Bismillahirrahmanirrahim....
Sajak dikala kebosanan.....
tajuk agak kurang sesuai..ape-ape lah ye..

Adakalanya aku rasa lemah
bagai tak terdaya untuk terus berdiri
semangatku makin pudar
apa harus ku teruskan jua?

aku kebosanan
matlamat hidupku cuma luaran
yang ku lalui jadual semalam
bagai tak pernah berubah
sedang aku hampir leka dengan buaian dunia

ku cuba sebaik mungkin
tapi apakah mereka hargai
kata-kata peluntur semangat
sejarah silam yang terus diungkit
buat hatiku terus menjauh
adakah aku masih di jalanan ini???

apa guna aku menangisi lagi
sedangkan dirimu tak pernah peduli
tiada erti sebuah ikatan persahabatan
jika bukan kerana Allah
tiada kata lagi untuk kamu faham
kerna ku yakin kamu begitu jelas tentangnya

berkorban
itu yang ku pegang
tapi adakalanya aku sendiri terbeban
hakikatnya, aku tidak ingin lagi
tapi hidup tetap hidup
tak dinamakan kehidupan
jika tiada pengorbanan,bebanan,ujian...


sajak ni berkisar tentang kehidupan saya...andainya ada yang faham...

16 Januari 2010

Don't Say No Before U Try!

Bismillahirrahanirrahim....
setelah sekian lama picture comel siput ni terperap dalam mailbox saya...
akhirnya saya berjaya juga mengupload kesemua gambar dengan jayanya...hehe
ambillah semangat siput ni sebagai kekuatan kita seharian...
sama-sama buktikan...kalau siput boleh,kenapa tidak aku???


When someone tells you that you can't do something ...

Look around...

Consider all options...

Then GO for it!

Use all the things God gave you


Be creative!
In the end, you will succeed and prove them wrong!

Always remember.... .
Nothing is impossible, if your heart is willing..






A'uzubillahiminassyaitonirrajim.....
Bismillahirrahmnirrahim....

ayat kat bawah sekali tu yg buat x sanggup nak simpan tanpa forward tu..
bce la sampai hbis wahai shabt...

Surat Dari Iblis

Surat ini akan membuat anda benar-benar berfikir

Sebenarnya surat ini hampir membuatku gila saat aku membacanya, tapi
aku harus forwardnya kerna catatan kecil dibawahnya


SURAT DARI SETAN UNTUK MU

Aku melihatmu kemarin, saat engkau memulai aktiviti harianmu.

Kau bangun tanpa sujud mengerjakan subuhmu

Bahkan kemudian, kau juga tidak mengucapkan "Bismillah" sebelum memulai
santapanmu, juga tidak sempat mengerjakan shalat Isha sebelum berangkat
ketempat tidurmu

Kau benar2 orang yang bersyukur, Aku menyukainya

Aku tak dapat mengungkapkan betapa senangnya aku melihatmu tidak
merubah
cara hidupmu.

Hai Bodoh, Kamu millikku.

Ingat, kau dan aku sudah bertahun-tahun bersama,

dan aku masih belum bisa benar2 mencintaimu .

Malah aku masih membencimu, karena aku benci Allah.

Aku hanya menggunakanmu untuk membalas dendamku kepada Allah.

Dia sudah mencampakkan aku dari surga, dan aku akan tetap
memanfaatkanmu
sepanjang masa untuk mebalaskannya

Kau lihat, ALLAH MENYAYANGIMU dan dia masih memiliki rencana-rencana
untukmu
dihari depan.

Tapi kau sudah menyerahkan hidupmu padaku,

dan aku akan membuat kehidupanmu seperti neraka.

Sehingga kita bisa bersama dua kali dan ini akan menyakiti hati ALLAH

Aku benar-benar berterimakasih padamu, karena aku sudah menunjukkan
kepada
NYA siapa yang menjadi pengatur dalam hidupmu dalam masa2 yang kita
jalani

Kita nonton film 'porno' bersama, memaki orang, mencuri, berbohong,
munafik,
makan sekenyang-kenyangya, bergosip, manghakimi orang, menghujam orang
dari
belakang, tidak hormat pada orang tua ,

Tidak menghargai Masjid, berperilaku buruk.

TENTUNYA kau tak ingin meninggalkan ini begitu saja.

Ayuhlah, Hai Bodoh, kita terbakar bersama, selamanya.

Aku masih memiliki rencana2 hangat untuk kita.

Ini hanya merupakansurat penghargaanku untuk mu.

Aku ingin mengucapkan 'TERIMAKASIH' kerana sudah mengizinkanku
memanfaatkan hampir semua masa hidupmu.

Kamu memang sangat mudah dibodohi, aku menertawakanmu.

Saat kau tergoda berbuat dosa kamu menghadiahkan tawa.

Dosa sudah mulai mewarnai hidupmu.

Kamu sudah 20 tahun lebih tua, dan sekarang aku perlu darah muda.

Jadi, pergi dan lanjutkanlah mengajarkan orang-orang muda bagaimana
berbuat
dosa.

Yang perlu kau lakukan adalah merokok, mabuk-mabukan, berbohong,
berjudi,
bergosip, dan hiduplah se-egois mungkin.

Lakukan semua ini didepan anak-anak dan mereka akan menirunya.

Begitulah anak-anak .

Baiklah, aku persilakan kau bergerak sekarang.

Aku akan kembali beberapa detik lagi untuk menggoda mu lagi.

Jika kau cukup cerdas, kau akan lari sembunyi, dan bertaubat atas
dosa-dosamu.

Dan hidup untuk Allah dengan sisa umurmu yang tinggal sedikit.

Memperingati orang bukan tabiatku, tapi diusiamu sekarang dan tetap
melakukan dosa, sepertinya memang agak aneh.

Jangan salah sangka, aku masih tetap membencimu.

Hanya saja kau harus menjadi orng tolol yang lebih baik dimata ALLAH.


Catatan : Jika kau benar2 menyayangiku , kau tak akan memberi surat ini dengan sesiapapun


********************************************************************************

tak kira la ape pun pandangan kita mengenai surat ni, anggap ia sebagai suatu mesej penting yang pernah hadir dalam kehidupan kita(terutamanya saya). Tak perlu nak sahkan kebenarannya, kerana saya yakin memang itulah matlamat iblis sejak dari dulu lagi...

muhasabah,muhasabah dan muhasabah.....

10 Januari 2010

Langkah Tercipta




Bismillahirrahmanirrahim...
Semalam dengar lagu ni kat Ikim...terus minat..
Sebagai kekuatan sepanjang perjalanan menuju peperiksaan yang sangat penting...
terimalah candidates SPM 2010....
juga adikku candidate PMR 2010....Muhammad Muhsin
tak lupa adikku yang seorang ni candidate UPSR 2010....Najwa Fahima

kata-kata semangat!!!!(yang dikutip beberapa hari ni)
*kegagalan bukan bererti berapa banyak kali kita jatuh,tapi berapa kali kita bangun setelah kita jatuh...
*orang yang berjiwa kecil selalu menceritakan kisah dirinya atau apa-apa berkenaan dirinya TAPI orang yang berjiwa besar selalu menceritakan isu-isu yang lebih penting dan berkenaan situasi sesebuah negara(misalnya)...agaknya kita golongan yang mana???



Lirik Langkah Tercipta
Unic

Semalam aku kelukaan,
kecewa kehampaan,
mencalar ketabahan,
mimpi yang sering ku harapkan,
menjadi kenyataan,
namun tak kesampaian.

Allah…
Inginku hentikan langkah ini,
bagaikan tak mampu untuk ku bertahan,
semangat tenggelam,
lemah daya,
haruskah aku mengalah,
namun jiwaku berbisik,
inilah dugaan.

Dan langkahku kini terbuka,
pada hikmah dugaan,
uji keimanan (menguji keimanan),
tak dilontarkanNya ujian,
di luar kekuatan,
setiap diri insan.

Allah…
Pimpinlah diriku,
tuk bangkit semula,
meneruskan langkah,
perjuangan ini,
cekalkan hati dan semangatku,
kurniakan ketabahan,
agar mimpi jadi nyata,
padaMu ku meminta.

Daku mohon agung kudratMu,
wahai Tuhan yang satu,
segalanya dariMu.

BUAT SEMUA....teruskan melangkah hingga keakhirnya....

06 Januari 2010

muhasabah buat diri

Bismillahirrahmanirrahim...
baru kejap tadi saya bukak blog kak mawaddah...
saya tak pernah kenal dia, hanya melalui catatan blognya sahaja...
mem'follow' blognya sejak awal-awal saya mula menceburi alam blog ni...
sejujurnya,saya mudah cemburu pada kesempurnaan hidup orang lain...cemburu ye,bukan dengki
saya suka baca kegembiraan dan kebahagiaan hidup orang lain...
hati saya seringkali berkata-kata,alangkah indahnya hidup mereka...
tapi,
saya selalu lupa bahawa setiap orang yg beriman itu diduga, sentiasa diduga...
Allah beri dugaan pun mengikut kemampuan hambanya, dia takkan timpakan sesuatu dugaan yang tak sanggup kita melaluinya....
jadi,sebenarnya takde alasan kita nak putus asa...

ketika saya baca post kak mawaddah yang terbaru,
saya seperti kurang percaya, tapi takkan la hal kematian dibuat gurauan...
memang benar si comel ukasyah telah pergi buat selama-lamanya...
bertuah ukasyah mendapat ibu bapa yang sangat tabah dan kuat...
terdetik di hati saya,
Ya Allah,sedangkan saya ni yang hanya kematian kucing, tapi demam hingga tiga hari dan hampir seminggu tiada mood nak pergi sekolah....betapa lemahnya semangat saya...

buat kak mawaddah,
semoga terus tabah dan kuat...
banyak hikmah di sebalik sesuatu yang terjadi...
dan,
Allah takkan tarik sesuatu yang kita sayang kecuali dengan menggantikannya dengan yang lebih baik....

akhir kata, tiada alasan saya nak putus asa untuk dapatkan spm 11/10 A..chaiyok syifa'!





04 Januari 2010

meet the right,get the right

Bismillahirrahmanirrahim...
kali ni,nak buat short post je....

apabila kita dalam masalah dan perlukan seseorang untuk kita meluahkan perasaan dan meminta pendapat,

pastikan kita berjumpa orang yang betul....

*when we meet the right person,we get the right answer

dan malangnya kalau kita pilih seseorang yang salah
sebab kita akan dapat jawapan / feedback yang salah...

lebih-lebih lagi kalau jawapannya mempengaruhi keputusan anda...
dan kesannya mungkin seumur hidup anda...
tak guna menyesal kalau nasi dah jadi bubur kan??

arasso???(get it?)