my follower

Nasyid Instrumental

25 Disember 2011

Kita Tak Kuat Sendirian


Bismillahirrahmanirrahim,
Kadangkala kita tak kuat sendirian.
Kita perlukan teman ye tak?usrah tu pun teman jugak tahu?
Teman yang buat kita renung-renung kembali matlamat hidup kita di dunia.
Yakin ke kalau dengan kawan-kawan sekarang kita boleh berbicara mengenai Islam?
Kalau ye alhamdulillah. Kalau tak macam mana??





Nota Kaki :
Ada kawan-kawan saya cerita yang diorang ni selalu dapat mesej daripada senior ajak masuk usrah dalam kampus. Mereka kata waktu tamhidi ni sibuk. Mereka penat la. Tutorial la. Assisgnment lagi. Tapi saya lihat kadang-kadang mereka habiskan  2 jam untuk menonton video korea. Tak nampak macam sibuk pun. Biasala tuh. Kalau majlis agama terasa macam panjang sesangat masa berlalu. Tapi kalau menonton video, sedar-sedar dah pukul 2 pagi. Semua orang sibuk jugak? Tapi sibuk untuk apa? Untuk islam or ......?

"Dijadikan terasa indah dalam pandangan manusia cinta terhadap apa yang diinginkan, berupa perempuan-perempuan, anak-anak, harta benda yang bertumpuk dalam bentuk emas dan perak, kuda pilihan, haiwan ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allahlah tempat kembali yang baik."

Wallahua'lam.


22 Disember 2011

Ya Allah, Ajarkan aku Erti Kesabaran

Bismillahirrahmanirrahim,

Astaghfirullahal'azim . Astaghfirullahal'azim. Astaghfirullahal'azim.

Semoga perasaan marah + bengang + sakit hati ini segera reda.

Tiada sekecil-kecil perkara yang berlaku tanpa pengetahuan Dia. Allah memang dah izinkan perasaan ini hadir dalam diri ini satu jam yang lalu! Semoga menjadi kifarah kepada dosa-dosa saya.

Mungkin tadi saya marah sebab kene tolak waktu naik bas tadi.
Mungkin tadi saya bengang sebab jari saya luka kat pintu bas.
Mungkin tadi saya sakit hati sangat dengan pengurusan bas USIM.

tapi

Saya tak tahu, mungkin ada orang yang lebih bengang daripada saya.
Ya, benar. Saya tak tahu.

Mereka yang lebih satu jam menunggu. Mesti lagi bengang daripada saya.
Pelajar Muslimin yang hanya mampu melihat dari jauh,  mereka lagi layak berasa marah.
Tentulah, asyik-asyik golongan kami yang penuh di pintu bas terlebih dahulu.

Ya Allah, Semoga aku terus bersabar.

Lafaz di bibir mudah 'SABAR'. Yang menanggungnya jauh lebih perit.
Sahabat-sahabat TAMHIDI juga. Mereka jauh lebih sabar daripada saya. Terasa kerdil diri ini dibandingkan dengan mereka.

Kata seorang ulama' (maaf tak ingat siapa),

'bersyukur itu kadangkala lebih tinggi maqamnya daripada sabar'

Alangkah indahnya kalau diri ini mampu bersyukur di saat-saat diuji sebegini. Insyallah. Bersyukur. Alhamdulillah masuk universiti.

Teringat firman Allah,
Insyakartum laazidannakum
"Kalau kamu bersyukur, aku akan tambah"


Ya Allah, ku mohon ajarkan aku erti kesabaran atas perisriwa berlaku hari ini. Kemudian, ku mohon agar aku terdidik menjadi hamba-Mu yang bersyukur. Aaamin.



17 Disember 2011

Aku

Bismillahirrahmanirrahim.


Aku
Sibuk memerhati orang itu berubah,
Kemudian orang ini pula berubah,

Aku tak setuju dengan perubahan mereka.

Sedangkan aku?
Aku sendiri berubah tanpa aku sedari,
Perasaan malu yang seakan diambil ringan,
Berbicara dengan mereka tanpa keperluan,
Add mereka sesuka hati,
Bukannya penting sangat pun,
Dan mulut yg kadangkala ramah tak tentu pasal,
Suara yang kadangkala kurang bersederhana,

Kenapa aku ni?
Konflik dalaman apakah yang sedang aku hadapi?
Adakah aku hilang dalam pencarian identiti?

Tapi semua itu semacam di luar dugaan aku,
Aku tak nak semua tu berlaku,
Tapi perkara tu terus berlaku,
Dan kemungkinan berlaku lagi.



Khairussyifa' 1:55 pm 


***rasa macam nak kembali ke zaman sekolah.

16 Disember 2011

Suatu Ketika...







Bismillahirrahmanirrahim,

Suatu ketika...
(ceh, sila sambung ayat ini....)

#p/s - post ni panjangg skit. tak nak baca pun takpe.


Perarakan Maulidurrasul

Sebenarnya tetiba teringatkan seorang anak murid saya kat Pasti Al-Haazim dulu.Teringatkan dia tatkala saya rasa macam susah sangat nak hadam sesuatu ilmu. Perlu ke saya sebut nama dia? Tak kot. Nanti susah pulak bila suatu hari nanti saya terjumpa dia balik.

Suatu ketika, saya ingat saya pernah ajar diorang ni Iqra'. Saya guna 'Siti' jelah ye. Time tu rasanya dia baru 6 tahun. Saya ajar dia Iqra' Buku 2, just continue yang cikgu sebelum ni ajar dia tahun lepas. But then, I realise dia tak dapat kenal satu huruf pun. Alif, Ba , Ta pun dia tak dapat bezakan. Saya bukan nak burukkan dia, but saya cuba nak menyelami kesusahan dia nak pick up satu ilmu tu. Saya ada buat comparison ngan rakan-rakan sebaya dia. Rakan-rakan lain tu dah sampai Iqra' 4 begitulah.

Pastu saya buat keputusan turunkan Iqra'1 balik. Sebab apa guna dia naik Iqra' 2 dalam keadaan dia tak kenal satu huruf pun. Oh, boleh jadi dia cuti sekolah lama sangat, so dia terlupa benda2 macam tu.

So, saya pun restart Iqra' 1 balik. Then after 1 week, saya dapati dia hanya boleh ingat range 1 huruf sahaja.Tapi kadang-kadang bila kenal huruf baru, dia lupa jugak yang dulu punya. Saya tanya cikgu-cikgu lain latarbelakang dia, dia kata Siti ni dari umur 4 Tahun kat sini, dia pendiam sikit. Fine, saya bertambah-tambah la risau. Kemungkinan budak ni disleksia or autisme etc....


Dan saya buat macam-macam perkara supaya dia ingat, basically saya akan relatekan huruf tu ngan persekitaran dia... Let say, 'dha' = 'dha' doraemon, 'syin' = 'syin' syampoo , 'haa' = 'haa' harimau (ok siap buat expression muka harimau dengan tangan skali macam nak cakar orang), 'tho' = 'tho' tolak (siap tolak badan dia lagi) dan the most word that I couldn't forget was....

'sod' = 'sod' sotong

Huruf ni jugak dia paling susah sangat(lewah ni=p)nak ingat. I keep remembering her macam...

Alaa, yang duk kat laut tu...

ATAUPUN

Alaa, yang biasa cikgu masak lauk tengahari tu...yang ada kaki lapan tu...

Biasanya dia ingat 'sotong' tu . But one fine day after school holiday a week. I asked her back with the same clue.

"Ni ape Siti? Cuti seminggu dah ni?Cane ni? Cuba ingat baik-baik huruf ape ni? Dia ni duk kat laut yang selalu masak time tengahari tu. Cuba ingat balik."

With her eyes look deeply in my eyes, she replied..."udang"

I was like .............................. +_+
(at the same time nak tergelak pun ade gak....)

Dan kerana budak itula saya jadi teringatkan diri saya balik.
Sejujur dan setulusnya, Siti adalah refleksi diri saya.

Saya yang dulu pra-sekolah dari umur 3 tahun lebih hingga 6 tahun, hanya dapat membaca pada usia 7 tahun lebih. Hanya Iqra' 3 pada usia saya 8 tahun.


Wondering how hard my teachers struggle to teach me until I became who I am nowadays. Thank you my dearest teachers.=)


**sejak bila syifa' yang korang kenal rajin upload gambar ni??hehe.sejak sem 2 ada subjek ICT. -memang takde kene mengene-




03 Disember 2011

Ada Apa Sebenarnya dengan Panggilan Ustazah?~



Bismillahirrahmanirrahim




Teringat waktu zaman sekolah rendah dulu kat SRI Seremban, kami dulu ada kelas tambahan malam. Setiap Isnin, Rabu dan Jumaat kalau tak silap.

Ada satu malam tu, saja pergi kelas tambahan pakai tudung bulat( tudung sekolah agama). Umi baru beli sebenarnya, so rasa excited sangat nak pakai. Pastu ada la seorang tu tegur aku.(dia panggil aku dari belakang)
Orang : Ustazah, tunggu kejap~

Aku : *terkedu + tergamam* setelah beberapa saat pastu baru toleh kebelakang

Dan satu peristiwa lagi, ni recently berlaku kat aku. Yup, kat USIM.
Kat USIM, daripada apa yang aku perhatikan half kot pakai tudung bidang 60. Tudung bulat? Tak sangat. Maksud aku golongan yang betul-betul 'stick' dengan tudung bulat.
Macam aku, kadang-kadang je pakai tudung bulat.
Ada beberapa peristiwa yang berlaku membuatkan aku terfikir berulang-ulang kali nak pakai tudung bulat.


Kat surau, selepas solat. Kami macam biasa bersalam-salaman. Dan kebanyakan mereka salam aku siap cium tangan sekali. Diorang ingatkan aku akak-akak JAKSA(senior USIM yg jaga kebajikan pelajar tamhidi).
Takkan la nak larang diorang, eh buat apa cium tangan, saya pun tamhidi~

Dah biasa sangat peristiwa macam tu berlaku kalau aku pakai tudung bulat. Mungkin pakai tudung bulat menjelaskan kematangan seseorang.

Dan kalau join program sebagai fasilitator, kebanyakan diorang terus je panggil kami dengan gelaran 'ustazah'. Aku faham. Itu untuk memudahkan urusan komunikasi. Aku pun panggil je orang dengan panggilan 'ustaz'(if muslimin), mudah!

Frankly, aku bukan tak suka. Cuma setiap kali ada orang panggil aku dengan gelaran 'ustazah' seakan-akan ada satu suara dari dalam yang menggelakkan aku.

Eleh kau, nak jadi ustazah~
Tak layak la weh~
Solat pun kau lambat-lambatkan~
Solat pun tak khusyuk~ macam2 benda dunia kau ingat!
pandangan mata kau pun tak terjaga
~


Fine. Suara yang memperlekeh-lekehkan aku. DAN setiap kali itu juga akan terflash back segala memori kejahilan dahulu. Sungguh! Diri ini memang tak layak.

TAK LAYAK dipanggil ustazah.

Dan begitu juga masa depan aku. Aku tak mahu dipanggil ustazah pada masa akan datang. Panggilan itu seakan satu fobia bagi aku. Waktu dapat tawaran MAINS ke timur tengah dahulu. Memang benda ni yang berputar-putar dalam fikiran aku. (stop giving alasan Syifa'!)

Untuk dipanggil 'ustazah' untuk seumur hidup? Aku rasa tak layak.


Tapi hendak terbang ke timur tengah memang cita-cita aku. Aku sendiri tak faham mengapa aku buat keputusan begitu, keputusan untuk tidak pergi ke sana. Orang kata itu adalah jawapan istikharah aku. Sejauh mana kebenarannya???(biarkan persoalan itu pergi~isk)


Secara peribadi, ustaz/ah = seorang yang memiliki ilmu pengetahuan agama yang mendalam

or else

seseorang yang ada degree/diploma dalam bidang agama

or else(ni anggapan orang)

orang yang belajar kat timur tengah, sungguhpun dia ambil medic@dentistry

Tanggapan orang memang MENAKUTKAN. Selalu menakutkan.
Bila kita pakai tudung bulat/ labuh, people expect us to know more than others.
Bila kita study kat timur tengah, people expect us better than those who studying locally.


BUT(terbayang motivator menjerit kat mic=))


sampai bila asyik fikir apa orang fikir tentang kita.(2 kali fikir)
sampai bila??Macam tu tak kemana la kita...sama je di takuk lama.

One phrase yang sangat membantu~
Honestly, aku makin sukakannya...

"ADA AKU KESAH??"


eleh kau tu dulu itu ini.......... kita jawab : Ada aku kesah???


People, berhentilah menghakimi aku yang dahulu. Aku nak berubah.
Myself, please husnozon with me.


SALAM MAAL HIJRAH semua...~


***Masih adakah peluang kedua??insyallah~aku ingin terbang!


Another one, sumthin' to be ponder!

apa guna berubah andai masa lalu jua yang dihakimi...

01 November 2011

Kehidupan

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah semester 1 dah pun berakhir. Gedebak gedebuk habis juga. Ujian yang berjadual dan tak berjadual silih berganti. Ujian yang manusia dah jadualkan tinggal hadap buku dan bergantung pada Allah. Tapi ujian dari-Dia? bergantung bagaimana kuatnya hati kita menyerahkan segala-Nya pada Dia...ujian yang bila-bila masa saja datang tanpa jadual.





Bila diajukan soalan,

"Syifa', macam mana life skrg?ok?"

Jawapan saya,

"Alhamdulillah ok je. Biasala roda kehidupan. Kadang-kadang rasa down. Kadang-kadang ok. Kadang-kadang kita diatas. Kadang-kadang semua orang mengatasi kita"


Sejujurnya, ujian exam membuatkan saya sedih. Itu baru ujian dunia. Di universiti saya gagal ujian lebih dari sekali, pada saya dah cukup teruk. Tapi walaupun saya rasa teruk, next ujian terjadi perkara yang sama. Gagal lagi.

Bergantung pada perimeter anda sendiri bagaimana anda menilai kegagalan. Tapi pada saya 'itulah kegagalan'.

TAPI..

Sampai bila saya nak rasa down? Dalam susah, saya cari balik kekuatan diri yang telah hilang. Waktu begini, saya beribu kali bersyukur ditempatkan di USIM. Bila hati saya perlukan pengisian rohani, USIM memang selalu ada. Nak tak nak je pegi.




Dari situ saya temui jawapan,

Firman Allah :
>> "Setiap kali Ak meninggalkan kamu dgn dugaan, itu caraKu utk Ak angkat darjat hambaKu stinggi yang mungkin sehingga tak termampu tercapai dengan amal soleh. Maka bersyukurlah."


Boleh jadi jawapan bagi masalah anda juga.^_^

Since jadi warga USIM ada nak buat confession skit...

My Confession about USIM

*Kalau dulu pergi tuisyen, jalan kat kedai, shopping complex orang sekeliling memandang saya dengan pandangan pelik yang sukar ditafsirkan sebab pakai tudung labuh / bidang dengan baju kurung dan stokin...tapi di sini tak.

*Kalau dulu, baca doa sebelum belajar, doa buka majlis, doa tutup majlis adalah adat atau protokol. tapi kat sini budaya.

*Kalau dulu, lagu nasyid tak popular. kumpulan nasyid pun sama. Tapi kat sini lagu nasyid yang latest cepat je bluetooth. ringtone hp selalu je sama,=)

*Kalau dulu susah nak istiqamah pakai tudung labuh @ bidang, kat sini takde sebab tak boleh nak istiqamah

*Kat sini kalau meluahkan masalah pada sahabat, mereka pasti suruh saya memohon pada Allah,ini ujian Allah, tak semua orang terpilih macam saya. Betapa saya bersyukur dapat sahabat yang baik yang sentiasa mengingatkan saya pada Pencipta.

*Bab yang paling saya suka semestinya program-program kerohaniannya. Ada tu Malam Estetika Islam,best giler kot.Walaupun kecewa sikit tak dpt pergi malam berikutnya sebab Devotees,Hafiz Hamidun datang(nak buat macam mana ada satu lagi paper).

Orang kata kalau kita suka sesuatu, carilah sebanyak mana kebaikannya. Tapi kalau kita tak suka, carilah sebanyak mana keburukan sebagai alasan untuk kita membencinya. Am I right?




29 September 2011

Buatlah Sesuka Hatimu



Bismillahirrahmanirrahim,
Honestly, mood untuk menulis makin lama makin luntur.
Mungkin dek kesibukan jadual seharian.
Tapi minat tu insyallah taklah luntur,bezanya cuma bukan menulis di blog.

Dalam mendepani jadual harian,
Seringkali banyak sangat perkara yang berlaku di luar batas kesabaran saya,
Sabar,sabar dan sabar. Tapi kadangkala tewas juga.

__________________________________________________

Terlalu banyak benda perlu difikirkan walau untuk sekecil-kecil perkara.
Ya, masa untuk berfikir dan membuat keputusan sebaiknya.

Pernah tak rasa,
apabila korang penat beratur panjang-panjang hampir 15 minit, pastu suddenly datang seseorang atau segerombolan dengan muka selamba memotong barisan. Apa korang rasa?Rasa macam nak cakap :
"woi, tak reti beratur ke?!!kat sekolah tak ajar?!!"

-dia pun tahu beratur ok-

takpun lg best, mencarut.

Pernah tak rasa,
apabila korang jumpa seorang perempuan@ lelaki yang cantik@handsome, ( bagi manusia biasa)mesti korang rasa macam nak tegur je dia. Senyum,pandang-pandang, borak-borak,tukar2 no phone, ajak makan segala.


lagi best, cakap jer depan-depan "awak ni handsomela,boleh tak saya couple ngn awk..."

*Just imagine seorang perempuan cakap macam tu. Memang macam perigi cari timba.*

Pernah tak rasa,
korang pergi butik baju yang korang suka. Baju, blaous , t-shirt sume lawa2, high quality, tapi satu je tak cukup kriteria. KETAT dan JARANG. Pernah tak rasa macam nak saman je butik tu, asal pulak nak ajak ramai-ramai tutup aurat tak sempurna. Tahu tak betapa susahnya orang lelaki nak jaga pandangan mereka sebab orang perempuan tak tutup aurat sempurna. Fine. Then, bila orang kedai tu tanya "nak beli baju apa dik?"


kita jawab, " saya nak beli baju yang TAK akan menjadi bahan bakar saya di neraka, tapi nampaknya kat sini takde pulak kriteria tu".

Berani ke??
Honestly, kalau korang sume berada di situasi2 tersebut. korang pun takkan buat right?
Sebabnya satu je, kita semua ada perasaan MALU.

Perasaan yang membezakan kita dengan haiwan.

-Apa?dia pun tahu malu ok-

Dari Abu Mas’ud Uqbah bin Amr Al Anshari Al Badri ra. berkata, Rasulullah saw telah bersabda, “Sesungguhnya sebagian yang masih dikenal umat manusia dari perkataan para nabi terdahulu adalah: ‘Bila kamu tidak malu, maka berbuatlah sesuka hatimu.” (HR. Bukhari)

Yup, orang yang berbuat sesuka hatinya hanyalah orang yang tiada lagi MALU dalam dirinya.

“Jika Allah hendak menghancurkan suatu kaum (negeri), maka terlebih dahulu dilepaskannya rasa malu dari kaum itu.” (HR. Bukhari – Muslim)

Kebinasaan seseorang bermula apabila hilangnya rasa MALU...

Bukan saya kata menegur orang yang memotong barisan tu salah, yang salah CARANYA. Tiada adab dan tidak menggunakan akal fikiran apabila menegur. Jangan cakap sesuka hati sesedap mulut saja.

Suka kat orang itu normal. Tapi kendalikanlah dengan sifat malu. Malu itu kan sebahagian daripada iman.

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a. : Nabi Saw. Pernah bersabda ; “Iman meliputi lebih dari enam puluh cabang atau bagian. Dan Al haya’ (rasa malu) adalah sebuah cabang dari iman.” (HR. Bukhari)

Akhir sekali, berdakwah tujuannya mendekatkan lagi seseorang itu kepada Allah dan Ad-din. Kalau buat cara gitu, agak-agak hati dia tetarik tak dengan islam??

Renung-renungkan. Ingatan buat diri dan semua.
Terutamanya buat rakan2 SHAMS di USIM. Wallahua'lam.


09 September 2011

TTS4





Bismillahirrahmanirrahim...

YA ALLAH,
BETAPA SAYA BERSYUKUR MEMPUNYAI KAWAN-KAWAN TTS4.


TERIMA KASIH YA ALLAH....
SAYA BERSYUKUR ALLAH TEMUKAN SAYA SAHABAT-SAHABAT YANG SANGATTT BAIK DI USIM...










TTS4*sila tekan gambar untuk tumbesaran




Hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa kalian.



Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup,pintu lain akan dibukakan.Tetapi kita sering terpaku begitu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu-pintu lain yang dibukakan untuk kita.


-->Saya sering berdukacita kerana tidak berpeluang buat medik di mesir, kadang-kadang rasa patah semangat sebab tak dapat apa yang saya cita-citakan sejak kecil. Tapi saya terlupa yang Allah anugerahkan saya sahabat-sahabat yang baik. Dalam hidup ni, Allah bagi kita banyak sangat nikmat, tapi kita(khususnya saya) lebih tertumpu kepada nikmat yang kita tak dapat hinggakan tak sedar dengan berbilion2 nikmat yg kita dapat dari Dia...


Betapa teruknya saya berprasangka pada Dia.


Ya Allah,
Padahal saya cuma hamba pada Dia.


Terima kasih sahabat2 TTS4 kerana telah menyedarkan saya.




**Sekali lagi terima ksih shbt tts4 kerana susah-susah buat surprise jamuan hari lahir saya dan syafiqah. Susah-susah beli kek. Susah-susah turun dari tingkat 3@4@5 utk meraikan kami.Allah sahaja yang mampu membalasnya.






kek kami










TTS4. saya sayang mereka Lillahitaa'ala,insyallah..AAmin.

May our ukhuwwah last forever.


“ Nikmat yang paling berharga selepas nikmat Iman dan Islam, adalah memiliki sahabat yang soleh. Jika kamu mendapati kewujudan kasih sayang antara kamu dengannya, maka peganglah ia bersungguh-sungguh.” ~ Saidina Umar Al-Khattab

30 Julai 2011

Itu semua rezeki...

Bismillahirrahmnirrahim...




Mula-mula saya nak katakan bahawa,(skemanya=_=")

Saya menulis bukan sekali kali nak pointkan kat orang tertentu. Ok,jauuuh sekali.
Tapi kadangkala ada perkara yang mesti saya beritahu kat orang tertentu, tapi saya tak dapat nak sampaikan, saya rasa menulis adalah cara terbaik. Walaupun mungkin tiada orang yang baca.


Sebenarnya, saya belajar untuk menjadi seorang yang lebih optimis. Kadang-kadang menulis sesuatu yang menjadi janji pada diri saya sendiri. Yup, tiada siapa yang ingin menjadi seseorang yang 'cakap tak serupa bikin' kan? Insyallah, saya cuba.

Ok dah dah.

Saya selalu terfikir sendirian,

Kenapa?

Kenapa dia punya result SPM biasa-biasa,sedangkan dia sangat bekerja keras untuk dapat result yg bagus.
Kenapa result dia kira cemerlang jugak tapi tak dapat pun UPU.
Kenapa orang tu result SPM dia sama macam aku, tapi dia ditawarkan medik tapi aku tak.
Kenapa orang tu result dia biasa-biasa, tapi dapat biasiswa itu ini.
Kenapa orang tu result dia sangat gempak, tapi dia tak dapat pun mana-mana biasiswa.
Kenapa orang tu result dia 10A waktu spm tapi hanya ditawarkan program diploma.
Kenapa orang tu tolak tawaran biasiwa .....,(mungkin dia dapat dua biasiswa), padahal orang lain sangat berharap untuk dapat biasiwa tu.

Kenapa orang tu SPM dia 6A tapi ditawarkan medik @dentistry.
Kenapa orang tu tolak tawaran pergi luar negara, pastu masuk IPTA kat dlm negara even dia dapat straight A yg plus-plus punya.
Kenapa dia study dua jam sahaja untuk exam esoknya, tapi result dia hampir sama dengan result aku yang study sejak dua minggu lepas lagi.
Kenapa aku tak nampak pun dia study, tapi result dia kalah result aku.


dan macam-macam KENAPA lagi..........


Syifa', itu semua rezeki dia yang Allah dah tetapkan waktu ditiupkan roh lagi. Terima la seadanya. Rezeki awak dia kemudian hari siapa yang tahu.kecuali DIA.

Syifa' nak kejayaan itu sekarang, tapi mungkin Allah merancang sesuatu yang lebih baik untuk awak.Siapa tahu, sekarang belum nampak hikmahnya. Tapi tak lama lagi, percayalah Syifa'...Insyallah....

Umi kata, KESUSAHAN itu adalah guru yang paling garang yang kita tak suka, tapi dialah guru yang banyak berjasa yang kita pasti rindukan dia bila dah berjaya nanti...

#Syifa' buktikan selagi masih ada waktu.....Insyallah^_^
#Dah lama dah takda orang nak bagi semangat, so bagi semangat kat diri sendiri pun jadi la. supaya UP sikit semangat nak study.
#Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak...maaf atas kekhilafan hamba....


13 Julai 2011

Mengumpat Part 2


MENGUMPAT MEMANG SEDAP.
TAPI PERNAH TAK KITA MELETAKKAN DIRI KITA DI TEMPAT ORANG YANG DIUMPAT?MASIH RASA SEDAP?

Mengumpat--> menceritakan atau menyebut keburukan atau kekurangan seseorang kepada seseorang yang lain.

Sabda Rasulullah:
"Mengumpat itu ialah apabila kamu menyebut perihal saudaramu dengan sesuatu perkara yang dibencinya"
(Hadis riwayat muslim)

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud:
"Awaslah daripada mengumpat kerana
mengumpat itu lebih berdosa daripada zina. Sesungguhnya orang melakukanzina, apabila dia bertaubat, Allah akan menerima taubatnya. Dansesungguhnya orang yang melakukan umpat tidak akan diampunkan dosanyasebelum diampun oleh orang yang diumpat" (Hadis riwayat Ibnu Abib Dunya danIbnu Hibbad)


Teguran buat diri sendiri dan MEREKA.wallahua'lam.

09 Julai 2011

Message Delivery

Bismillahirrahmanirrahim.
Saya baru terbaca satu artikel Jangan Suka Seseorang Hanya Kerana Dia Suka Kat Anda. Saya terjumpa satu link ini memandangkan tajuk artikelnya begitu menarik perhatian saya.

Ok,ini cuma pendapat peribadi. (tak kisah tak nak terima pun takpe)

Teringat kata Iman Hassan Al-Basri.

"..aku mencintaimu kerana semangat perjuangan agama yang ada padamu,jika hilang semangat perjuangan agama padamu,maka hilanglah cintaku padamu...."

Tak semua orang pernah mengalami perasaan ada disukai oleh seseorang or secret admirer dan sebagainya. Bersyukurlah sekiranya ada. Kemudian, apa reaksi kita apabila dapat tahu kita ini diminati?

"ah aku tak suka dia."

Seterusnya, terus bersemuka dengan dia untuk bagitahu yang kita tak suka dia. Hati kita sudah berpunya,bla bla bla. Macam-macam lagi.

atau tak pun,

Buat-buat rimas ada orang minat kat anda. Asyik pandang anda, padahal tak pun. Perasan. Asal jumpa semua orang nak beritahu. Pastu posting kat status fb or blog segala, Jangan Suka Seseorang Hanya Kerana Dia Suka Kat Anda.

Tapi, pernah tak terfikir atas sebab apa anda diminati?

Wajah yang kacak @ cantik? Anda popular? Bijak? Atau akhlak yang indah?


Check sendiri.

Ingatlah, hati manusia dipegang oleh raja, Raja segala manusia - ALLAH, Ya Muqallibal Qulub. Sekelip mata sahaja Allah boleh menarik semula nikmat kita diminati oleh seseorang. Sekali ombak , terus pantai berubah.

Akhlak yang dahulu hiasan diri yang begitu indah, tapi kini? Kenapa? Ikhtilat yang begitu dijaga dulu, kini bagaimana? Prinsip hidupmu? Usrah dan tarbiah dulu?

Ok, mungkin saya yang tidak begitu faham ujian yang dilalui oleh anda. Saya cuma mendoakan anda semoga 'tetap dan terus' kuat berada di jalan yang diredhaiNya apabila masuk ke alam kampus ini. Semoga bertemu kembali dengan kekuatan untuk mujahadah dan istiqamah.

#REMINDER juga buat saya, insan yang juga tidak sempurna.

*******************************************************************************

I'm a stalker, I realised.
Saya cuma berharap mesej ini sampai kepada dia.

03 Julai 2011

Persekitaran di USIM

Bismillahirrahmanirrahim.
Kalau baca tajuk pun dah boleh tahu saya nak cerita apa. Memang sengaja letak tajuk post macam tu, nanti orang taip kat google search sure post ni link teratas,ececeh. Tak pun nanti junior tahun depan nak masuk USIM senang, terus dapat gambaran pasal USIM.

BI'AH SOLEHAH di USIM.



Okay, nama pun Universiti Sains Islam Malaysia yang ditengah-tengah namanya pun ada perkataan 'ISLAM'. Apa yang boleh saya katakan, persekitaran kat sini tak jauh beza pun dengan sekolah agama dulu tak kira la SMA, SMKA, SAM, Maahad ke.Alhamdulillah. Kat sini tak delah nak rasa 'culture shock' sangat(selain jadual yang padat) berbanding kat uni lain. Nak jaga solat, ikhtilat takdelah teruji sangat sebabnya kat sini masing-masing sendiri tahu adab-adab pergaulan lelaki perempuan.

Apa yang paling saya rasa macam 'takjub' kat USIM ni ialah memang susah sangat-sangat nak jumpa muslimat yang tak pakai stokin. So far saya tak pernah jumpa lagi muslimat pergi kuliah tak pakai stokin.



Handsock?

Mungkin 70% muslimat kat sini pakai, ini bukanlah peraturan tapi mostly kat sini pakai.



Tudung?

Dari apa yang yang saya perhatikan setengah (rasanya lebih setengah) pelajar kat sini (TAMHIDI) pakai tudung bidang or tudung labuh. Memang tak dipandang pelik pun kalau kat sini pakai tudung bidang atau tudung labuh. Rasanya kalau kat universiti lain, muslimat yang pakai tudung labuh atau tudung bidang nampak gharib(asing) sangat. Tapi kat sini tak. Kami rasa selesa, sebab ramai yang serupa kami. Seronok sangat!(sebab kami boleh tukar-tukar tudung,hehe)

And ramai jugak pakai tudung biasa-tudung yuna,tudung ekin,shawl,bawal semua la. Asalkan melepasi paras dada.

Ok,setakat ini je nak cerita. Inilah Usim. Insyallah anda bakal menemukan bi'ah solehah disini.

*Nak kena study ni, esok kuiz bio, rabu kuiz chems.