my follower

Nasyid Instrumental

24 Oktober 2012

People asking me

Bismillahirrahmanirrahim...

Selalunya saya terdiam bila ditanya soalan-soalan begini,
Fizik tu apa? Belajar pasal apa?

Kalau biologi - orang tahu kita belajar pasal human, disease n so on

Kalau kimia - orang tahu pasal air H2O, oxygen, hydrogen n so on


Kalau fizik? Orang kata belajar pasal hukum alam. Baiklah hukum alam tu apa? Bila saya terangkan pasal gravity mungkin ada yang masih belum mengerti. While sebenarnya, fizik ini apa sahaja yang berlaku di sekeliling kamu yang unexplainable. Macam...

->Apsal bulan tu ikut macam ikut aku, mana-mana je aku pergi
->Apsal pelangi itu ada 7 warna
->Teori blackhole, alam semesta n sbgainya

Pada asasnya, fizik merupakan kajian untuk mencari jawapan kepada persoalan-persoalan ‘mengapa’ dan ‘bagaimana’ tentang fenomena alam dan kejadian kehidupan harian.
Dan sebenarnya, ramai tokoh-tokoh ahli fizik dalam tamadun Islam macam Al-Biruni, Abu Barakah al-Baghdadi, Al-Haitham,Shihabuddun Yahya Al-Suhrawardi yang kita tak berapa nak tahu. Jadinya, sebenarnya ilmu fizik ini bukanlah sesuatu ilmu yang baru diteroka.

By the way,
I (was like) suddenly fond of the physics. ^_^
Learning physics was like answering all the things that I thought since my childhood, which there's nobody could answer it for me.

p/s - Cuba godek-godek link ni. ( I just read from Majalah Jom)

Tiada ulasan: